Een interessante middag voor beiaardiers (video)

Foto:

De NKV (Nederlandse Klokkenspel Vereniging) hield dit jaar haar algemene ledenvergadering in Nijkerk.

De opkomst van de beiaardiers uit het hele land was buitengewoon hoog. tenminste, dat vond voorzitter Ada Boerma. Daar was ook  alle reden voor, want het enige oefenklavier van Johan van Rootselaar kon in de etalage van Verhoog bespeeld worden. Daarna werd in de Ark het “Doe-orgel” onthuld.

Oefenklavier

Beiaardiers moeten oefenen, maar dat kan niet op de beiaard zelf, omdat dat tot overlast van omwonenden zou leiden. Daarom verzon Johan van Rootselaar (organist van de Kruiskerk) een list, toen hij de opleiding voor beiaardier volgde. Hij bouwde zijn eigen oefenklavier, dat via een mechaniek aan de achterkant zo geconstrueerd was, dat het eenvoudig voor een pianoklavier geplaatst kon worden. De beiaardiers in de etalage van Verhoog keken er vol verbazing naar.
Het plan is om het oefenklavier met (historische) piano (van orgel icoon Piet van Egmond) op de eerst verdieping van de toren van de grote kerk te plaatsen.

Doe-beiaard

Er bestaat al een Doe-orgel. Het Doe-orgel van Orgelkids is een bouwpakket. Maar nu is er ook een Doe-beiaard, of Doe-carillon, ook een bouwpakket. Vandaag werd het eerste exemplaar aan de beiaardiers getoond en bespeeld door Boudewijn Zwart

Het ‘‘Doe-Carillon’’’ is een project voor kinderen in de bovenbouw van het Lager Onderwijs. Onder begeleiding van een docent kunnen leerlingen zelf een beiaard in elkaar zetten. Het ‘‘Doe-Carillon’’ bestaat uit een bouwpakket van twee kisten waarin 13 bronzen klokken hangen en al het nodige materiaal voor de bouw van een echte torenbeiaard. Om het ‘‘Doe-Carillon’’ in elkaar te zetten moeten de kinderen de houten klavierstokken in het frame monteren. Daarna worden de draden, klepels en repetitieveren aangesloten. Tenslotte wordt het geheel versierd met een omloophek, met galmborden, uurwijzers, torenspits en haan. De opgestapelde kisten krijgen uiteindelijk het uiterlijk van een echte kerktoren.

Als alles klaar is, kan het spelen beginnen. Het instrument is geschikt voor samenspel met andere instrumenten en nodigt uit om bij te zingen en om op te improviseren. In een bijgevoegde lesbrief wordt uitgelegd wat een beiaard is, hoe die ontstaan is en waarin allerlei lessuggesties worden gedaan. Na afloop weten de kinderen als geen ander wat de betekenis is van het spreekwoord “dat klinkt als een klok”!

Het ‘‘Doe-Carillon’’ is een vervolg op het succesvolle project ‘Doe-Orgel’ van de stichting ‘Orgelkids’. Van deze instrumenten zijn reeds over heel de wereld al meer dan 150 exemplaren verspreid voor educatieve doeleinden.

Baanbrekend nieuw ontwerp van klokken
Om het ‘‘Doe-Carillon’’ niet te zwaar laten zijn, is door de Nederlandse beiaardier en campanaloog Gideon Bodden een nieuw type klok ontworpen. Waar een normale klok van een bepaalde toonhoogte al snel 10 kilo weegt, wegen de door Gideon Bodden ontworpen klokken slechts 2 kilo. Nooit eerder werden zulke lichte en toch goed klinkende klokken ontworpen en gegoten. De bronzen klokken zijn op ambachtelijke wijze gegoten in Spanje en vervolgens door Gideon Bodden in Gouda gestemd.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen