Coalitieakkoord: “Samen wonen, samen werken, samen leven”

Foto:

CDA, PRO21 en VVD hebben een akkoord bereikt over de komende bestuursperiode.


De fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen hebben de plannen voor de periode 2022-2026 maandagmiddag bekendgemaakt.
Volgens Niels Staal (VVD) laat het akkoord zich in twee zinnene samenvatten: “Geen revolutie, mar evolutie” en “meer uitvoering en minder nieuw”. Dat kon hij zeggen, omdat deze nieuwe coalitie voortbouwt op datt wat er de afgelopen vier jaar is neergezet

Enkele hoofdpunten

  • We zetten in op betaalbare woningen voor onze inwoners. Voor jong, oud, gezinnen en alleenstaanden. Dit door het bijbouwen van huizen, het bevorderen van de doorstroom en creatieve woonoplossingen.
  • We werken aan een open en transparante bestuurscultuur. We doen het werk als gemeente zo veel mogelijk samen met inwoners, ondernemers en belanghebbenden.
  • We maken ons hard voor een inclusieve en gastvrije gemeente, waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen.
  • We zetten ons in voor beschikbare en betaalbare zorg voor onze inwoners. Hierbij proberen we de zorgvraag zoveel mogelijk te voorkomen: voorkomen is beter dan genezen.
  • We willen de gemeente op een goede manier doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, daarom verduurzamen we verstandig.

Reacties fractievoorzitters

In zijn reactie op het coalitieakkoord zegt CDA-fractievoorzitter Matthias Blankesteijn: “Het CDA is trots op dit akkoord. De ambities zijn groot: zo maken we onder andere werk van betaalbare woningbouw, verstandig verduurzamen en het beschikbaar en betaalbaar houden van zorg voor onze inwoners. Ambities waarmee we stappen zetten naar een nog mooiere gemeente!”

Woningbouw
Blankesteijn zei ook nog, dat woningbouw zoveel mogelijk voor de Nijkerkers zelf moet zijn. Later nuanceerde hij dat – op aandringen van HONvoorzitter Ron Weil – met de toevoeging, dat er een  versnelling in de bouw niet in zit en dat de balans (tusen huizen voor verschillende doelgroepen) wel in balans moet blijven. Wat het bouwen voor de Nijkerkers betreft, zei nieuwbakken wethouder Esther Heutink-Wenderich, dat dat alleen maar binnen de wettelijke kaders kan.

Irene Moes, fractievoorzitter van PRO21: “Er ligt een mooi akkoord, dat goed aansluit bij de kernwaarden van PRO21. Samen, open, dichtbij en toekomstgericht. Ik wil graag alle inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen uitnodigen om samen met ons aan de slag te gaan. Zodat wij in 2026 een nog mooiere en betere gemeente Nijkerk zijn.”

Begrijpelijke taal
Moes wil vooral stappen zeten met het antidiscriminatiebeleid en ze is een groot voorstander van openheid en transparantie. Bijvoorbeeld door in begrijpelijke taal te communiceren. Volgens haar is dit akoord daar een voorbeeld van, omdat “het niet is volgestopt met moeilijke woorden. ”

VVD-Fractievoorzitter Niels Staal: “We hebben ervoor gekozen om in het akkoord niet alles dicht te regelen en ruimte te bewaren voor de gehele raad en onze inwoners bij het concreet invullen van het programma voor de komende jaren. Dat past wat de VVD betreft bij deze tijd, die vraagt om flexibiliteit en een open, moderne bestuurscultuur. We kijken ernaar uit om met deze coalitie verder te bouwen aan Nijkerk.”

De begroting
In het akkoord wordt met geen woord gerept over de financiële huishouding van de gemeente. Volgens Staal was dat ook niet nodig. Volgens hem wordt het door de plannen in dit akkoord nauwelijks duurder en niet heel veel duurder en “we zijn voorzichtig met de portemonnee”.

Het nieuwe college

Het college van Nijkerk telt naast burgemeester Gerard Renkema vier wethouders.

Esther Heutink-Wenderich wordt namens het CDA wethouder. In haar portefeuille ligt de nadruk op wonen en ruimtelijke ordening. De afgelopen vier jaar was zij wethouder in de gemeente Enkhuizen, de vier jaar daarvoor in de gemeente Ermelo.

René Windhouwer bekleedt voor het CDA de tweede wethouderszetel. Hij was al eerder wethouder in Nijkerk, in de periode 2010-2015). De laatste vier jaar werkte hij bij de NS. In zijn portefeuille zijn jeugd, duurzaamheid en klimaat, en mobiliteit belangrijke aandachtspunten.

Voor PRO21 wordt Audrey Rohen wethouder. Zij brengt meer dan 25 jaar ervaring mee in het publieke domein. Zij adviseerde gemeenten, onderwijs-, welzijns- en zorginstellingen bij het realiseren van hun samenwerkingsopgaven. In haar portefeuille zit onder meer financiën, diversiteit, sport, zorg en welzijn.

Tot slot wethouder Mariëlle Broekman-van der Pers. Zij wordt wethouder voor de VVD en heeft deze positie ook in het vorige college vervuld. Economie, werk en inkomen, onderwijs en inburgering zijn enkele belangrijke aandachtspunten in haar portefeuille. Nieuw in haar portefeuille zijn de onderdelen cultuur en erfgoed.

Het complete coalitieakkoord vindt u hier.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen