Inwoners kiezen kunstwerk voor Hoevelaken

Foto:

De gemeente Nijkerk organiseert dit jaar voor de eerste keer het project ‘Kunst in de gemeente Nijkerk’, een initiatief van Stichting Kunstweek.

Er komt in Hoevelaken een sokkel van 1 x 1 x 0,3 m, waarop elk jaar een nieuw kunstwerk/beeld geplaatst wordt. Alle kunstenaars woonachtig of werkzaam in de gemeente Nijkerk worden uitgenodigd een of twee bestaande kunstwerken of nieuwe ontwerpen in te sturen. In samenspraak met inwoners en een jury wordt een kunstwerk uitgekozen dat vervolgens een jaar lang geëxposeerd staat in Hoevelaken. Naast de eer ontvangt de winnaar een vergoeding van € 3.000,-. Na een jaar krijgt de kunstenaar het werk weer terug.

Uitnodiging aan Nijkerkse kunstenaars

Bent u kunstenaar en woonachtig of werkzaam in de gemeente Nijkerk, dan wordt u van harte uitgenodigd om mee te doen. Het indienen van een of twee kunstwerken of ontwerpen kan van 29 augustus tot en met 17 oktober 2022 door een mail te sturen naar [email protected] De spelregels en alle andere informatie staan op www.kunstindegemeente.nl

Vakjury en inwoners

Uit alle ingezonden werken maakt de jury in eerste instantie een selectie van (maximaal) 10 werken die genomineerd worden. Alle inwoners van de gemeente Nijkerk mogen van 5 november tot en met 5 december hun stem uitbrengen op één van deze genomineerde kunstwerken of ontwerpen die van 12 t/m 20 november bovendien geëxposeerd worden in de drie plaatselijke bibliotheken. Vervolgens kiest de jury uit de gekozen top 3 de winnaar, die omstreeks eind december bekend wordt gemaakt.
In het voorjaar van 2023 zal de winnaar zijn of haar kunstwerk op de sokkel plaatsen en een jaar lang tentoonstellen. De plek waar de wisselsokkel en dus ook het winnende kunstwerk komt te staan is gelegen aan de Parklaan in Hoevelaken. Om precies te zijn: links van Parklaan 1 en tegenover Parklaan 6, links van het perk met struiken. Een plek waar menig fietser en wandelaar ervan kan genieten.

Gedicht

Het is ondertussen een goede gewoonte in Nijkerk om een gedicht aan een beeld te koppelen. Dat gaat ook bij dit project gebeuren. In het begin van volgend jaar nemen de stadsdichter en de bibliotheken daartoe het initiatief en zullen lokale dichters vragen mee te doen.

Verbindende kunst

Kunst in de gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. Stichting Kunstweek wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen