Frank van der Kaaij: Alex Roeka verdient Carré

Foto:

Zaterdagavond 10 september bezocht Alex Roeka onze stad.

Deze zanger / dichter/ componist / meesterverteller uit Ravenstein (NB) is voor Nederland een bijzondere performer.

Hij heeft inmiddels maar liefst 14 albums op zijn naam staan en toert al menig decennia rond. Zijn debuut album dateert alweer uit 1996: “Zee van onrust”. Volgens muziekmagazine Oor is hij de beste liedjesschrijver van Nederland. Vandaag was hij geprogrammeerd in  Streams Breede Beek.

Het nummer ‘Hemel en Hel op zijn laatste album met 13 nummers is typerend voor deze artiest. Schitterend georkestreerd en met woorden die raken. Alex Roeka weet als dichter songsteksten te maken die er toe doen. In deze tijd van autotune een verademing en ook om te ervaren dat het anders kan. De lege ochtendkroeg is het moment waarin zijn stem het meest lijkt in te passen. Hij bezit een klank in zijn stem om te memoreren, oude liefdes te herinneren, gebroken harten te begrijpen maar vooral om aandachtig te luisteren. In veel van zijn liedjes zijn mooie prikkelende wendingen te vinden zoals: De klokken, die luidden diep in haar blouse.

Beeld en geluid in één zinderende zin.


Alex Roeka is een dichter die literaire vondsten muzikaal weet te brengen. De avond zelf stond vooral in het teken van zijn laatste CD: Nieuwe dromen. Wederom een prachtige verzameling nummers. Op drums begeleidde Jeroen Kleijn bijna onopvallend zijn meester en je proeft de lange samenwerking. De talentvolle multi-instrumentalist Jan van Bijnen is de kers op de taart, mooie introverte gitaarsolo’s maken het volledig. Alex Roeka is ook een meersterverteller. De nummers worden aaneengeregen met vermakelijk en enigszins absurdistische verhalen. Over oud worden: ”Mijn tanden hangen er nog in”. Wat bij andere zangers irritant wordt zodra zij een serieuze toon op zetten is het bij Alex Roeka vanzelfsprekend verantwoord door zijn voelbare oprechtheid en levenswijsheid. Over de liefde raakt hij niet uitgesproken en je voelt in zijn stem de universele pijn.

Deze gelouterde artiest (twee Edisons) was ook deze avond weer op dreef en het gaat hem zo van nature eenvoudig af met die originele en heerlijke tongval uit Brabant.

Was getekend Frank van der Kaaij

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen