Na 36 jaar weer Wielerronde Hoevelaken

v.l.n.r. Gijsbert-Jan van de Pol, Bas van der Peet, Suzan Steltenpool, Henk van Rijn, Gerhard van de Pol, Gert-Jan Nederend
v.l.n.r. Gijsbert-Jan van de Pol, Bas van der Peet, Suzan Steltenpool, Henk van Rijn, Gerhard van de Pol, Gert-Jan Nederend
Foto:

“Roemruchte Wielerronde ligt bij velen nog vers in het geheugen!”

Het is bijna zo ver; oude tijden herleven op 17 september in Hoevelaken. Spandoeken, geluidswagens, flyers bij winkeliers en in de krant hebben de afgelopen twee weken Hoevelaken kenbaar gemaakt dat na 36 jaar de Wielerronde van Hoevelaken weer terug is. De initiatiefnemers ervan, Gijsbert-Jan van de Pol (Bouwbedrijf Schoonderbeek) en Gerhard van de Pol (Broekhuis Groep) hopen op een mooi wielerspektakel.

Gerhard van de Pol: “Afgelopen maanden zijn we druk geweest met de voorbereidingen, dit in goede samenwerking met de Wielervereniging Eemland en ook met Hartje Hoevelaken en de lokale horeca. Alle complimenten voor hen, mooi dat we dit op deze manier samen dit mooie evenement kunnen oppakken. Wat ruim een jaar geleden begon met een spontaan idee tijdens een verjaardagsfeest is nu werkelijkheid!”

KNWU licentiehouders, kids en lokale helden

“We hebben een vol programma voor kids, de snelle sportklasse voor KNWU licentiehouders en we hebben natuurlijk de funklasse voor onze locals. We houden 2 rondes voor de funklasse /locals. De beste renners uit de 2 rondes gaan tegen elkaar in de finaleronde. Totaal hebben we nu maar liefst 80 inschrijvingen. Boven verwachting. Aanmelden kan nog via www.wielerrondevanhoevelaken.nl. Onze kids tot en met 12 jaar zijn van harte welkom om mee te doen met de Dikke Banden Race. De Dikke Banden Race wordt gereden rond het plein voor het oude gemeentehuis bij de muziektent. Aanmelden kan nog via de website.

Programma

14.00 uur Loopfietsenrace voor kinderen van 2-4 jaar. Locatie: Meerveldlaan
14.30 uur de Dikke Banden Race. Voor kinderen in de volgende leeftijdscategorieën: 5-6, 7-8, 9-10, 11-12 jaar. Locatie: Meerveldlaan
16.00 uur Wielerronde voor KNWU-licentiehouders. 1 uur lang rondes rijden van 1.6 km.
17.30 uur Wielerronde voor lokale helden. 35 min. lang rondes rijden van 1.6 km. Voor iedereen uit Hoevelaken e.o. met een veilige racefiets. Met een prijs voor de snelste van de wedstrijd en de snelste Hoevelaker van 2022!
13.30 uur Groot dorpsfeest rondom de muziektent. De lokale horeca organiseert samen met de Hoevelakense ondernemersvereniging festiviteiten voor jong en oud met live-muziek, eten en drinken. Dorpse gezelligheid in het hart van de koers.
23.00 uur Einde festiviteiten

Route Wielerronde

Route Wielerronde: Start op de Meerveldlaan, Oosterdorpsstraat, Stoutenburgerlaan, Leeuweriklaan, Van Lyndenlaan, Sportweg, Stoutenburgerlaan, Frans Tromplaan en Meerveldlaan (start en finish t.h.v. de bibliotheek).

Iedereen is van harte welkom om de koers te volgen rondom de muziektent op het Van Aalstplein. Alle bewoners langs de route worden uitgenodigd de vlag uit te hangen en voor hun huis een feestje te maken! Van plan om te BBQ’en met de buren terwijl de renners door de straat fietsen? Stuur een mail met adresgegevens naar [email protected]. Onder alle inzendingen worden 5 exclusieve BBQ pakketten verloot t.w.v. € 100,-. Voor de kinderen heeft Jumbo van Altena een grote trailer waar koeken kunnen worden versierd.

Gerhard en Gijsbert-Jan van de Pol hopen op een geslaagde revival

Nostalgie

“De bereidheid van veel lokale ondernemers om te sponsoren tekent de betrokkenheid bij het evenement en bij ons dorp. In anderhalve week tijd hadden we maar liefst 50 sponsoren. Voor veel van hen is het nostalgie. Mijn schoonvader bijvoorbeeld was vroeger fietsenmaker hier in het dorp, hij zette de prominenten die meereden in de Ronde op een Batavus Professional en zelf reed hij in zijn Ford Capri – de bezemwagen – mee in de koers! Bekijk het hele programma op onze website www.wielerrondevanhoevelaken.nl.”

Geschiedenis Hoevelakense Wielerronde

De eerste Klaverbladronde werd in 1977 op poten gezet op initiatief van Frans Boelen en Wim van der Laak. “Ik was met Frans Boelen aan het voetballen op de Willem Alexanderdreef toen Frans zei dat er in Hoevelaken zo weinig te doen was. En zo kwamen we uit op een wielerronde”, vertelt Wim van der Laak (83). “We benaderden toen Jan van Eekeren van de Pedaalridders uit Amersfoort. Dat was een mooie binnenkomer. Samen met Nico de Vries werd de eerste ronde toen de steigers gezet. De eerste vier Klaverblad Wielerronden waren voor de amateurs en dames. Frans Boelen en Mieps Sluis zaten in de radio en tv-wereld en kenden daardoor veel mensen c.q. bekende Nederlanders. Mede daardoor kon er een ronde voor prominenten gehouden worden. Zo kwamen o.a. naar Hoevelaken: Joop Niezen (winnaar in 1977), Maarten Spander, Reinier Paping, Andre Hazes, Gerard Joling, Joost Prinsen, Dries van Agt, Viola Holt, Harmen Siezen, Lee Towers en tal van anderen. Theo Koomen deed verslag op de fiets.”

Enthousiaste club mensen

Tijdens de eerste ronde maakte de Hoevelakense Fanfare een rondgang door het dorp, vervolgt Van der Laak. “Goede samenwerking in die eerste jaren met het Wielercomité destijds van burgemeester Hoekstra en de heer Boogaard. Zij waren enthousiast. Dat dorpse was toen ook zo leuk hè. We hadden destijds ook nog niet zoveel geld nodig. Dat haalden we uit het dorp vandaan en van een paar grote bedrijven uit Amersfoort. Als prijzen voor de prominenten kregen we bijdragen van Het Schuurtje, drogisterij Van Altena, de Miwako, de worsten van Reesink, kapper van Straalen, gerookte paling van Wim van der Laak etc. Na afloop was er altijd een etentje met de organisatie, de eerste keer bij de Chinees.”

Vanaf 1981 profronde


“Dat werd natuurlijk anders s toen de Klaverbladronde in 1981 uitgebreid met een profkoers, wat een lang gekoesterde wens van ons was. In dat eerste jaar van de profronde schitterden de namen van bijvoorbeeld Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Kneteman en Bert Oosterbosch. Ton Rademaker van de KNWU versloeg de koers en Frans Boelen zorgde voor de commercials en de Hoevelakense gebeurtenissen.

Rondemissen door kapper uitgezocht

“De organisatie bestond toen onder meer uit Frans Boelen, Wim van der Laak, Mieps Sluis, Renee Jongerius (Raadslid), Léon Breuers, Peter van Halm (VARA regisseur), Ate Nagelhout, Ron Damen, John Ott, Ton Hulsebos, Roel den Daas, Jan de Booy, Ton Doesburg en Cees van Duyn. Sponsors werden door Frans Boelen, Wim van der Laak, Léon Breuers en Ron Damen binnengehaald. Ate Nagelhout verzorgde gratis het drukwerk, bij verzekeringskantoor Gerard van der Veer mochten we de bovenruimte als vergaderruimte gebruiken. Rondenmissen, vaak door kapper Gerard van Straalen uitgezocht, waren onder meer Angela van der Laak (dochter van Wim), Guusje Boelen (dochter van Frans Boelen), Marieke Woldman, Aline Hoyer/van Duyn, Manon Kolber, Berthe Volbeda.”

Altijd veel spektakel

“De bewoners moesten altijd de auto’s wegzetten voor het parcours, het publiek werkte daar altijd graag aan mee. Het was een spektakel van de bovenste plank, alle middenstanders deden graag mee. Er kwamen ook altijd heel veel mensen uit de verre omtrek op af. Het evenement werd ook extra opgeluisterd door activiteiten als een Old-timer parade, para-springers die op het manifestatieveld landen, het opstijgen van een hete luchtballon, etc.”

Duizendkoppig publiek

Om de kosten te drukken werd de eerste jaren entree geheven (ƒ 7,50). Vanaf 1985 besloot men iedereen gratis toe te laten tot de wielerronde. De inkomsten uit het entreegeld vielen nogal tegen, omdat velen erin slaagden via sluipweggetjes zonder te betalen binnen de afzetting te komen. Dit idee bespaarde de peperdure afsluithekken, het inzetten van kassa-mensen, een groots opgezet controlesysteem en het drukken van toegangskaartjes of badges. Het was bovendien bedoeld als gebaar tegenover de gemeenschap die met acties overduidelijk lieten merken dat Hoevelaken zijn Wielerronde niet mocht missen. En het had succes.

Joop Zoetemelk

In 1985 ging het duizendkoppige publiek (schattingen van het aantal toeschouwers die middag liepen uiteen van dertigduizend tot vijftigduizend mensen) er voor zitten of staan, om de nieuwe wereldkampioen Joop Zoetemelk te huldigen.

Erelijst van winnaars


Amateurs
1977 – Herman Snoeyink
1978 – Johnny Broers
1979 – Herman Snoeyink
1980 – Wim Pater
1981 – Joop Ribbens
1982 – Ron Mackay
1983 – Jan Spijker
1984 – Gerrit Verwaaijen
1985 – Ralf Moorman
1987 – Gerrit Ratterman

Dames
1977 – Mini Brinkhoff
1978 – Anne Riemersma
1979 – Els van Leeuwen
1980 – Thea van Rijnsoever
1981 – Betsie van IJken

Profs
1981 – Jos Schipper
1982 – Hennie Kuiper
1983 – Jan Raas
1984 – Joop Zoetemelk
1985 – Gerrie Kneteman
1986 – Jean-Paul van Poppel
1987 – Ronde naar Amersfoort

bijdrage van Gerrit Steen

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen