Even bijpraten over de Oekraïners in onze gemeente

Foto:

In onze gemeente vangen wij bijna 140 Oekraïense vluchtelingen op via de gemeentelijke opvang en bij particulieren.

Het precieze aantal varieert omdat er soms per dag mensen bijkomen maar ook weer vertrekken, naar Oekraïne of elders.

Gemeentelijke opvang

Op 22 augustus zaten 59 mensen in 20 huisjes (voor max. vier personen elk). Die huisjes zijn gehuurd tot eind februari 2023. Daarnaast wonen er sinds 17 mei 12 vluchtelingen in De Hilt in twee woningen in
Hoevelaken. Dit is door vrijwilligers ingericht met meubilair en huisraad. Daarnaast is er een plaats geregeld voor Begeleid Wonen voor een vluchteling en is er huisvesting via een pleeggezin geregeld voor een kind.

Particuliere opvang

Op dit moment worden 67 Oekraïners opgevangen op 18 adressen bij particulieren (gastgezinnen).
Inwoners die zich aanmelden voor particuliere opvang verwijzen worden doorverwezen naar Takecarebnb voor advies, screening en matchmaking. Takecarebnb en Refugeehelp ondersteunen zowel vluchtelingen
als gastgezinnen met informatie en advies.

Extra opdracht opvang

De instroom van vluchtelingen uit Oekraïne is per week anders, maar stijgt nog steeds. Daarom ligt bij de gemeente het dringende verzoek om voor een groter aantal ontheemden uit Oekraïne te zorgen voor opvangplekken.

Onderwijs

Op dit moment zijn er ongeveer 15 basisschoolleerlingen en vijf leerlingen die het voortgezet onderwijs volgen. Oekraïense kinderen die verblijven in de gemeente Nijkerk kunnen in het nieuwe schooljaar naar de Taalklas. Dit is onderwijs voor kinderen die nog geen Nederlands spreken en tussen de 6 en 11 jaar oud zijn. Het wordt georganiseerd door de gezamenlijke Nijkerkse schoolbesturen.
Kleuters van 4 en 5 jaar gaan naar een reguliere basisschool in de buurt waar ze wonen en kinderen ouder dan 11 jaar kunnen voor voortgezet onderwijs naar Het Element, een internationale Schakelklas
vanuit het Meridiaan College.

Werk

Inmiddels zijn 34 Oekraïners aan het werk. Daarnaast zijn er vier die al ver gevorderd zijn in sollicitaties en meeloopdagen. Er is in Nijkerk veel aanbod van werk. Daarom kan de gemeente goed bemiddelen.

Inzet / impact organisatie

Deze vluchtelingencrisis vraagt veel extra inzet van vrijwilligers en de samenleving. Maar er wordt veel en spontaan hulp geboden om Oekraïense vluchtelingen te helpen met de eerste nood en met de (tijdelijke) integratie in onze samenleving. Op het stadhuis zijn sommige ambtenaren vrijgesteld om de Oekraïners te helpen, anderen doen het werk voor de vluchtelingen naast hun reguliere werk.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen