Daar gaat ie….

Foto:

Het Plein wordt opgeknapt.


Om dat te kunnen doen, moet er eerst van alles worden afgebroken, Zoals de Kluyvelantaaran. Die werd vanmorgen op een vrachtwagen gehesen en afgevoerd.

Over de lantaarn


Op 1 november 1923 werd J.K.A.M. van Kluyve burgemeester van Nijkerk. Hij was daarvoor burgemeester in Dinxperloo geweest . Op de voet van de lantaarn staat dat deze door de burgerij van Nijkerk in 1935 is aangeboden in verband met zijn 25 jarig ambtsjubileum van 1910-1935. Hij is tot 1938 burgemeester van Nijkerk geweest. Hij was 65 jaar toen hij stopte en was 15 jaar burgemeester van Nijkerk geweest.

Burgemeester van Kluyve woonde in het huis waar restaurant Eight nu is gevestigd. Na de oorlog had de Hr. Kroon hier zijn melkwinkel. Aan de entree was goed te zien dat het eerst een woonhuis is geweest. Je kwam via de hal en een deur naar links de winkel binnen. De burgemeester had een prachtig uitzicht op “zijn” lantaarn. In 1970 moest deze plaats
maken voor de renovatie van het plein en het dempen van de brede beek, anders gezegd het veld moest geruimd worden in verband met parkeerruimte. De lantaarn heeft tot ca 1995 op de zolder van Openbare Werken gelegen. Bij een renovatie werd de lantaarn helaas niet op zijn oude plaats teruggezet. Auto’s parkeerden nog op het Plein.

bron: Platform Binnenstad Nijkerk

De toekomst van de lantaarn


Eerst zou die op de hoek van de Nieuwstraat en het Plein komen. Maar dal bleek te gevaarlijk. Daar belemmert de lantaarn het zicht voor het verkeer. Daarnaast spelen kinderen graag op of rondom de lantaarn, zij hebben geen oog voor het verkeer en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

In de nieuwe plannen voor de Havenkom (de “Stadshaven”) is het idee om rondom het historische stadhuis een tuin aan te leggen. Hier zou de lantaarn kunnen passen. Mensen zullen de plek bezoeken bij een belangrijke gebeurtenissen (zoals een huwelijk), maar ook voor ontspanning (rondom de horeca). Zo wordt de lantaarn weer onderdeel van feestelijke momenten van de inwoners van Nijkerk.

Niet iedereen is het daarmee eens. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK)noemt het idee om de lantaarn te verplaatsen naar de omgeving van het Stadhuis een onbegrijpelijke suggestie. De Van Kluijvelantaarn hoort thuis op het Plein, volgens die commissie. Er is ook niets op tegen om deze te behouden in de directe omgeving van het Waaggebouw. Gevoelsmatig hoort de Van Kluijvelantaarn niet thuis in de omgeving van het stadhuis.

Met dank aan Aart Markies voor de foto’s

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen