Gemeentebestuur boos op buurgemeente over Skaeve Huseproject

Foto:

Aan de Palestinaweg – Oost wil de gemeente Amersfoort De Skaeve Huse bouwen.

Daar is veel over te doen, niet alleen in Amersfoort. Het college van Nijkerk blijkt niet blij te zijn met de manier waarop Amersfoort dat project voorbereid.

Waarom Skaeve Huse

Meervoudige problematiek zoals drugs- en alcoholverslaving, werkloosheid en psychische problemen zorgt vaak voor veel overlast. Hierdoor is wonen in een reguliere woonwijk voor ongeveer 20 mensen lastig of zelf onmogelijk. Deze mensen verdienen een goede plek waar zij prettig kunnen wonen op een manier die voor iedereen aanvaardbaar is. Dat schrijft het college in een brief aan de raad.

Weinig openheid

De gemeente vindt, dat Amersfoort het project met weinig openheid voorbereid. Dat had beter gekund. Het is een gevoelig onderwerp en dus te verwachten dat er weerstand uit de omgeving komt én het is een functie die aan de rand van de gemeente landt. “Voldoende redenen om aan te nemen dat wij als buurgemeente eerder op de hoogte gebracht hadden moeten worden.” Er is onderzoek gedaan naar een geschikte locatie en de Palestinaweg-Oost kwam daaruit als de meest geschikte naar voren. Daar is met geen woord over gerept richting Nijkerk.

Nijkerkers benaderd

Tot stomme verbazing van het college hebben de collega’s in Amersfoort 79  adressen in Nijkerk aangeschreven. Deze adressen zijn geselecteerd aan de hand van nabijheid van de woning of het bedrijf en/of de aanwezigheid van looproutes van de bewoners van de Skaeve Huse. Bovendien heeft Amersfoort gesproken met de buren van de locatie, de bewoners aan de de Palestinaweg-Oost 7 en 9.

Veel zorgen

B&W maakt zich vooral zorgen over het pluimveebedrijf, dat daar gevestigd is. Dat mag niet belemmerd worden. Het Bedrijf met meer dan 50.000 leghennen heeft  een grote “hindercirkel” rondom het bedrijf. Het college: “Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat een ontwikkeling van Gemeente Amersfoort een belemmering vormt voor een (agrarisch)bedrijf op Nijkerks grondgebied. Andersom geredeneerd moeten de toekomstige bewoners van Skaeve Huse een gunstig woonklimaat geboden worden. Goede luchtkwaliteit valt hier ook onder.”

De gemeente verlangt van Amersfoort, dat ook met Nijkerkse belanghebbenden overlegd wordt. Bijvoorbeeld met scholen “Wij zijn ons ervan bewust dat de situering van de Skaeve Huse gelegen is langs een fietsroute waar veel Nijkerkse jeugd en inwoners dagelijks gebruik van maken, “schrijft het college in antwoord op vragen van de Lokale Partij.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen