Weinig jongeren beschikbaar voor arbeidsmarkt in regio Amersfoort

Foto:

AMERSFOORT – UWV verstrekte eind november 2.706 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort.

Dat waren 90 uitkeringen minder dan een maand geleden, een daling van 3,2%. Mede door dit afnemende aanbod blijft de krapte op de regionale arbeidsmarkt voor veel werkgevers merkbaar. In de regio Amersfoort is ook het aantal jongeren met een WW-uitkering in de afgelopen maand weer iets verder afgenomen. Samen met andere organisaties probeert UWV meer inzicht in deze groep werkzoekenden te geven via de publicatie Basiscijfers Jeugd.

Verdere daling WW-uitkeringen

De daling van het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort zette zich ook in november voort. Eind november verstrekte UWV in de regio in totaal 2.706 WW-uitkeringen. Dat waren 90 uitkeringen minder dan een maand eerder (-3,2%). Landelijk daalde het aantal door UWV verstrekte WW-uitkeringen met 3,1%. In vergelijking met vorig jaar nam het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio af met 725, ofwel 21,1%. Voor geheel Nederland was de afname het afgelopen jaar 23,4%. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde afgelopen maand licht en kwam uit op 1,4%. Dit was vorige maand nog 1,5%. Het landelijke WW-percentage bleef gelijk aan dat van vorige maand en kwam wederom uit op 1,5%

Aanbod van jongeren in arbeidsmarktregio Amersfoort gering

De coronacrisis trof vooral jongeren. Veel jongeren verloren hun werk, omdat zij vaker dan ouderen een flexibel arbeidscontract hebben en omdat ze vaker in de horeca en detailhandel werkten. Deze sectoren werden tijdens de eerste golf sterk getroffen door de lockdown en de coronamaatregelen. Als gevolg van het verdwijnen van de contactbeperkende maatregelen en economische groei is het aantal jongeren met een WW-uitkering afgenomen. Hoewel er in het tweede halfjaar van 2020 en het 1e halfjaar van 2021 nog sprake was van een forse afname, was de daling daarna minder sterk en in lijn met de andere leeftijdscategorieën. Ten opzichte van november 2021 is het aantal jongeren met een WW-uitkering in de arbeidsmarktregio Amersfoort in november 2022 met 4% gedaald. Er stonden toen in de regio nog 170 jongeren met een WW-uitkering geregistreerd. Bijna 56% van deze jongeren (93 personen) woont in de gemeente Amersfoort. In de gemeenten Soest en Nijkerk wonen respectievelijk 15% en 11% van de jongeren met een WW-uitkering in de arbeidsmarktregio. In de overige gemeenten in de arbeidsmarktregio Amersfoort liggen deze percentages lager. Het verloop van het aantal WW-gerechtigden in de verschillende leeftijdscohorten in de regio Amersfoort is te zien in onderstaande grafiek.

Jongeren met WW-uitkering ingeschreven met diverse beroepen

Deze cijfers gaan over jongeren tot 27 jaar met een WW-uitkering. Zij staan ingeschreven met een grote diversiteit aan beroepen. De tabel laat zien dat dit beroepen zijn zoals magazijn- en expeditiemedewerkers, assistenten reclame en (netwerk)marketing, maar ook notarieel en juridisch assistenten en maatschappelijk werkers. De jongeren die werkzoekend zijn en geen uitkering of een Wajong- of bijstandsuitkering ontvangen zijn hier niet in meegenomen. Het CBS meldt dat in het 3e kwartaal 2022 vooral de werkloze jongeren zonder een WW-uitkering is toegenomen. Een stijging in de WW-cijfers is (nog) niet zichtbaar. Het zijn vooral de jongeren zonder startkwalificatie die het meest kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Een actueel beeld van de kansen en mogelijkheden voor jongeren op de arbeidsmarkt en stagemarkt in de arbeidsmarktregio Amersfoort geven UWV en SBB met de Basiscijfers Jeugd en de Regioschets Basiscijfers Jeugd 2022 Amersfoort weer.

Aanpak jeugdwerkloosheid en voortijdig schoolverlaten in de regio Amersfoort

In het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest of Woudenberg zijn de trajectbegeleiders van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC)-jongerenloket steeds meer te zien op MBO, voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en praktijkonderwijs (PRO) scholen. Mirjam van de Kemp teamcoördinator RMC Jongerenloket & Leerwerkloket: ‘We trekken samen met de scholen op om jongeren te ondersteunen bij het vinden van een passende werkplek, na het behalen van een diploma of als ze uitgevallen zijn tijdens hun opleiding.’ Verder gebeurt er op de scholen zelf ook al veel op het gebied van loopbaanontwikkeling, jobhunting en ondersteuning bij het vinden van stageplekken. Hiernaast hebben wij in de regio korte lijnen met de gemeenten, en intern binnen de gemeente Amersfoort met de afdeling Werk & Inkomen, als het gaat om kwetsbare jongeren. We werken met trajectbegeleiders die deze kwetsbare jongeren blijven volgen gedurende hun loopbaan. Ook werken we nauw samen met het Werkgeversservicepunt regio Amersfoort en het Leerwerkloket regio Amersfoort om jongeren te ondersteunen en opnieuw richting werk, school of een leerwerkplek te bewegen. Vanuit het Voortijdig Schoolverlaten (VSV) programma Aanpak VSV Eemland in de regio Eemland werken het Voortgezet Onderwijs (VO), MBO en de regionale gemeenten intensief samen in het voorkomen van schooluitval. Voor de periode 2020-2024 hebben zij gezamenlijk een regionaal VSV-programma opgesteld. Dit wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). ‘Nog te veel jongeren verlaten hun opleiding zonder startkwalificatie; een diploma van de havo, vwo of mbo op minimaal niveau 2. Deze jongeren hebben hierdoor een zwakke positie op de arbeidsmarkt.’, aldus Mirjam. En mocht een startkwalificatie niet passend of haalbaar zijn, dan is ondersteuning naar een goede positie op de arbeidsmarkt essentieel. Ook signaleren wij jongeren in een kwetsbare thuissituatie of met financiële problemen. Hierbij verwijzen wij veelal door naar het Jeugd Interventie Team (JIT), Stadsring 51 voor schuldhulpverlening en de wijkteams. Mirjam: ‘Vaak zie je namelijk dat als deze punten onstabiel zijn, dit een reden kan zijn voor jongeren om te stoppen met een opleiding of werk.’

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen