WOZ-waarde 15,6% gestegen

Foto:

De huizenprijzen zijn bijna overal in Gelderland gedaald, maar dat geldt niet voor de WOZ-waarde.

Die is in alle gemeenten juist flink gestegen.

In Nijkerk 15,6%. Ter vergelijking, landelijk steeg de WOZwaarde met 17%, in de provincie Gelderland steeg die het hardst in de gemeente Rheden (26 procent). Ook in Apeldoorn en Nijmegen is sprake van een forse stijging: respectievelijk 24 en 23 procent. Ze staan daarmee zelfs bovenaan in de lijst van grootste stijgers van Nederland.
De WOZ-waarde steeg het minst hard in Oost Gelre (9 procent) en Buren (9,5 procent). Dat blijkt allemaal uit cijfers van de zogeheten Waarderingskamer.
In alle Gelderse gemeenten ging de WOZ-waarde omhoog:

Gemeenten gebruiken de WOZ (waardering onroerende zaken) onder meer om de onroerendezaakbelasting (ozb) te bepalen. Met een hogere WOZ-waarde betaal je meer belasting. De WOZ-waarde geldt voor zowel koop- als huurhuizen, maar ook voor bedrijfspanden.
Dat er nog sprake is van een stijging, komt doordat gemeenten de WOZ-waarden voor dit jaar baseren op verkoopcijfers van woningen rond 1 januari 2022. Voorafgaand aan die datum stegen de huizenprijzen nog hard. Pas later in het jaar was er een daling te zien.

bron:

In het AD waarschuwt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis, dat het geregeld voorkomt dat een gemeente een woning te hoog waardeert.

,,Daardoor kan je bij vier belastingen meer moeten betalen dan nodig. Dat kan om tientjes gaan, maar soms zelfs om honderden euro’s.” De WOZ-waarde vormt namelijk de grondslag voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten, het eigenwoningforfait en kan bepalend kan zijn bij de erfbelasting. ,,Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn ook deze aanslagen te hoog. Daarom is het belangrijk te controleren of de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde klopt. Gemiddeld levert iedere 10.000 euro verlaging van dit bedrag een jaarlijkse besparing op van 50 euro.”

Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn of haar woning op verschillende manieren zelf controleren en gebruikmaken van een gratis WOZ-check, beschikbaar op verschillende websites. De check geeft een indicatie of bezwaar maken zin heeft. Een hoge WOZ-waarde kan overigens ook gunstig zijn, bijvoorbeeld voor een lagere hypotheekrente of bij verkoop van het huis.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen