De Waterschappen, wat doen ze daar eigenlijk?

Foto:

15 maart kunt u gaan stemmen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen.

Velen van u laten de stempas voor deze verkiezingen ongebruikt. Desinteresse in de politiek, geen vertrouwen in de politiek zijn veel gehoorde argumenten. Maar onwetendheid speelt ook een rol.

Bijvoorbeeld over de waterschappen. Wat doen die waterschappen eigenlijk. Waarom is het belangrijk om erop te stemmen?

Volle sloten belangrijk

Het waterschap bepaalt de hoogte van het oppervlaktewater. Wanneer het oppervlaktewater stijgt, stijgt ook het grondwater. Op deze manier bepalen de waterschappen de hoogte van het waterpeil. Dit is belangrijk, omdat we anders te maken krijgen met overstromingen of watertekorten.
Daarnaast gaan de waterschappen over schone rivieren, meren en beken. Het is belangrijk, dat er schoon drinkwater voor dieren is en veilig is om in te zwemmen.

“Momenteel is het grondwater te laag. Dit is te zien doordat er weinig water in de sloten ligt. Gevolgen hiervan zijn dat de grond zakt en daarmee ook de huizen.”, zegt Richard Vennis, klimaatburgermeester van Nijkerk en ook VVD-bestuurskandidaat bij waterschap Vallei en Veluwe. Hij wil zich inzetten voor genoeg water in periode van droogte. Volgens hem zijn volle sloten belangrijk voor de boeren. Zo kunnen zij hun land beter bewerken en is er genoeg drinkwater voor het vee.

Waterpeil belangrijk voor boeren

De boeren zitten ook in het bestuur van het waterschap. Zij hebben een groot belang bij genoeg water.

Wanneer het waterpeil te hoog is, zakken trekkers en koeien weg in de natte grond. Dat wil je voorkomen. Maar een te laag waterpeil kan ook nadelig zijn voor boeren, want hierdoor is er niet genoeg water voor het verbouwen van gewas. Boeren moeten dan gaan sproeien.

Een te laag waterpeil zorgt ook voor bodemdaling. Dit kan ernstige gevolgen voor woningen op deze grond. Daarom hebben waterschappen ook invloed op bestemmingsplannen. Dit zijn plannen, waarin je kunt zien,  dat laat zien nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Het waterschap helpt de gemeente met het maken van deze plannen, door grond te kiezen waar het veilig is om huizen te bouwen.

Stemmen is keuze maken

Maaiboot van Vallei & Veluwe, met Teus (Theus?) Drost in Bunschoten – Spakenburg

Maar waarom is stemmen voor de waterschappen nou zo belangrijk? De projecten van de waterschappen kosten veel geld. Alle projecten tegelijk kan niet. Als kiezer stem je op de partij die volgens jou de beste ideeën heeft over het waterbeheer. Omdat volgens Vennis het water vastgehouden moet worden, is stemmen nu belangrijker dan ooit!

@ Vincent Hannen

In 1255 werd het eerste waterschap opgericht, intussen telt Nederland 21 waterschappen. Nijkerk en omstreken hoort bij het waterschap Vallei en Veluwe.

bijdrage van Loïs van den Noort en Mikal Reschad

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Verkiezingen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen