40% van het MKB heeft last van cybercrime

Foto:

Dat zei Paul Verhoef (Datect) tijdens een bijeenkomst van de BHN.

Hij zei ook: “Laat je niet gek maken!” Ondernemers kunnen zelf veel doen om cybercrime te voorkomen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen, dat de software up-to-date is en door nooit zonder twee-staps verificatie in te laten loggen.

Verhoef had meer tips, maar ging voornamelijk in op cybercrime. Bijvoorbeeld waarom cybercriminelen actief zijn. Natuurlijk om geldelijk gewin, of om te spioneren, of om de boel te ontwrichten. Ook persoonlijke motieven spelen dikwijls een rol: tonen van bepaalde vaardigheden, politieke motieven, je gram als gefrustreerd werknemer halen.

Hij wist ook te vertellen, dat grote criminele organisaties dikwijls ook gewoon “leveren”. Als de gehackte ondernemer het gevraagde losgeld ( dikwijls tussen de 2 en 5% van de omzet) betaalt, krijgt hij inderdaad de gestolen gegevens terug. De criminele organisatie heeft daar ook een helpdesk voor, die de ondernemer helpt de zaak weer op orde te krijgen.

De gemiddelde bedrijfsschade van een cybercrime is zo’n 300.000 euro. Toch hebben heel veel ondernemers geen cyberverzekering afgesloten, aldus Verhoef. Daar zouden ze meer over na moeten denken, vond hij, want 70% van de aanvallen begint door een menselijke fout (dikwijls een stommiteit) binnen de organisatie, waardoor de digitale deur voor criminelen open gaat. Hij raadde ook aan van informatiebeveliging geen “project” te maken. “Je moet er altijd aandacht voor hebben!”. Begin maar eens hier: www.internet.nl en test je website.

Natuurlijk ging het ook over jouw data op het internet en wat anderen allemaal van je weten. Hij had daarvoor deze video als illustratie.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen