Autobranche onder de loep tijdens grote controle

Foto:

Woensdag 29 maart zijn vijf bedrijven in de autobranche gecontroleerd op de registratie van de inkoop en verkoop van auto’s en andere goederen.

Ook is gecontroleerd op milieu- en bouwtechnische zaken en eventuele strafbare feiten. De politie en de gemeente trokken bij de integrale controle samen op met diverse andere partijen, waaronder de Omgevingsdienst, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

De controle in Nijkerk leverde diverse kleinere milieuovertredingen op. Deze neemt de Omgevingsdienst verder in behandeling.
Verder bleek dat geen van de vijf gecontroleerde bedrijven over een digitaal opkopersregister (DOR) beschikt. Autohandelaren zijn verplicht een register bij te houden. Daarmee is het makkelijker om heling van gestolen auto’s en andere goederen op te sporen. De bedrijven zijn uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst om zich te informeren over het DOR. Het digitale opkopersregister vervangt op termijn de papieren registratie van in- en verkoop van goederen.

Signaal dat autobranche kwetsbaar is

De bedrijven die woensdag zijn gecontroleerd waren niet op voorhand verdacht van strafbare feiten. “We wilden juist een signaal afgeven dat we snappen dat de autobranche kwetsbaar is. Criminelen maken vaak misbruik van die kwetsbaarheid. Om geld wit te wassen maar ook bijvoorbeeld om verborgen ruimtes in auto’s in te bouwen voor het vervoer van gestolen geld of verdovende middelen”, zegt burgemeester Gerard Renkema in een toelichting. “Iedere ondernemer kan bijdragen aan een veilig ondernemersklimaat in. Door scherp te zijn op mogelijke criminele activiteiten, maar ook door goederen goed te registreren. Hiermee willen we voorkomen dat ondernemers al te gemakkelijk gestolen goederen inkopen en doorverkopen.”

Intensieve aanpak ondermijning

De partijen die woensdag de controle hebben uitgevoerd, werken intensief samen bij de aanpak van ondermijning. Criminelen uit de onderwereld maken steeds meer gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de vermenging van de onder- met de bovenwereld lijken criminelen soms onaantastbaar te zijn. Door deze ondermijning beïnvloeden criminelen onze samenleving. Om ondermijning aan te pakken werken de verschillende veiligheidspartners samen op de thema’s drugshandel, witwassen, mensenhandel en zorgfraude.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen