In de bibliotheek hangt nu de expositie “Nooit meer Vrijheid”

Izaak Slagt voor één van zijn werken
Izaak Slagt voor één van zijn werken
Foto:

Op 11 april is in de bibliotheek de expositie met architectuurfoto’s vervangen door de Expositie Nooit meer Vrijheid.

Die blijft daar hangen tot en met 6 mei. Deze expositie laat foto’s zien van de Nijkerker Izaak Slagt.

Op 3 mei (inloop 19.00 uur en aanvang 19.30 uur) gaat men ook in gesprek met Slagt over waarom hij deze foto’s maakte en vertelt hij enkele verhalen die achter de foto’s schuil gaan.

Vrijheid Is Niet Vanzelfsprekend


Wat is vrijheid? Die vraag stelt de Nijkerkse fotokunstenaar Izaak Slagt met zijn zevende Nooit Meer Vrij expositie in de bibliotheek in Nijkerk. “Vrijheid en Onvrijheid” lopen als een rode draad door de beelden die hij maakte in de overblijfselen van de concentratiekampen die hier ooit waren: Kamp Amersfoort, Kamp Vught en Kamp Westerbork. Van de kampen in Ommen en Schoorl is slechts een schamele herinneringsplek die herinnert aan de verschrikkingen die er gebeurden.

Al in 2010 exposeerde Izaak met zijn eerste Nooit Meer Vrij series in de bibliotheek, maar na 4 nieuwe series in andere weersomstandigheden tussen 2012 en 2018 werd het tijd de bibliotheek aan te doen met dit nieuwe werk. Een drietal werken die hij maakte in Kamp Amersfoort, Kamp Westerbork en Kamp Vught zijn zelfs nog nooit ergens in Nederland vertoond.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. En toch gaan we er heel vaak aan voorbij. Op onze eigen Nederlandse grond heerste onvrijheid, werden mensen van hun vrijheid beroofd, achter dubbele rijen prikkeldraad gezet, werden mensen gemarteld en vermoord, omdat ze het niet eens waren met het regime, omdat ze een zondebok waren, joods, homoseksueel, zigeuner, communist of omdat ze simpelweg opkwamen voor hun medemens en “nee” zeiden tegen deze overheersers. Deze mensen moesten slavenarbeid verrichten, stierven in Duitse concentratiekampen op Nederlandse bodem, of werden via één van deze kampen doorgevoerd naar vernietigingskampen. En de overlevenden kennen zoveel trauma, dat ze zich ondanks de bevrijding nooit meer vrij zullen voelen. Nee, vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Izaak Slagt: “De oorlog heeft me altijd al geïnteresseerd. Ik las er veel over. Maar het fotograferen van het eerste voormalige concentratiekamp gebeurde intuïtief. We reden door Drenthe in de buurt van Westerbork toen ik besloot daar te gaan kijken. En nadat ik daar foto’s had gemaakt, nam een vriend me mee naar voormalig Kamp Amersfoort. En wanneer je daar dan loopt, word je stil en ga je nadenken wat daar gebeurd is. Ik kon er haast niet bij wat daar gebeurd was, en legde het vast met mijn camera. Je denkt dan niet meer na over de oorlog als geschiedenis, maar je denkt na over mensen, over lijden, gevangenschap en pijn in ons eigen land. En ik verbaasde me over hoe vanzelfsprekend waarmee wij onze huidige vrijheid nemen. En ik realiseerde me hoe kostbaar vrijheid is. En aangezien ik fotograaf ben, besloot ik dat ik meer met dit fotomateriaal wilde doen binnen deze gedachte. Dus ik toon beelden…en beelden spreken. Ik wil heel graag mensen bewust maken, raken met dit materiaal in de hoop dat er nagedacht wordt over vrijheid en de betekenis ervan.

Nooit Meer Vrij is fotokunst. Het is het gevoel van de kunstenaar in beeld gebracht op wat er destijds gebeurde. In Kamp Vught is bijvoorbeeld nog veel te zien. De dubbele rijen prikkeldraad, de smerige ruiten van de barakken, de ovens. Daar zijn geen woorden voor, alleen beelden.

Meer informatie en openingstijden vind je op de webpagina van de bibliotheek.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 

Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen