Staatssecretaris brengt Nijkerkse VVD aan het twijfelen

Foto:

De fractie van de VVD Nijkerk-Hoevelaken stuurt een open brief aan Eric van der Burg.

Hier kunt u die brief lezen.

De aanleiding is een filmpje waarin de staatssecretaris aangeeft afspraken met gemeenten eenzijdig van tafel te vegen. Dit zijn afspraken over welke doelgroepen worden opgevangen.

Vorige week is de gemeenteraad op de hoogte gebracht over noodopvang van asielzoekers in Hoevelaken. In totaal kunnen 350 asielzoekers worden opgevangen op het terrein van Euretco voor een duur van 2,5 jaar. De gemeente heeft hier met het COA verdere afspraken over gemaakt Zo worden de doelgroepen die worden opgevangen afgestemd op wat passend is bij de locatie. Een belangrijke afspraak is dat er geen Veilige Landers worden opgevangen.

De staatssecretaris heeft in een filmpje echter aangegeven dat afspraken over doelgroepen eenzijdig van tafel kunnen worden geveegd. In een brief aan de Tweede Kamer staat: ‘’In het uiterste geval zullen asielzoekers – desnoods ongevraagd – op opvanglocaties die restricties hanteren worden ondergebracht.’’ Harde afspraken die de gemeente met het COA maakt staan hiermee op losse schroeven.

Dit is voor fractievoorzitter Niels Staal reden tot het schrijven van een open brief.
Niels Staal: ‘’Wij zouden niet weten hoe wij dit nog moeten uitleggen aan de inwoners van Hoevelaken. We kunnen ze geen enkele harde garantie meer geven over gemaakte afspraken, alles staat op losse schroeven. Als VVD Nijkerk-Hoevelaken kunnen en willen we op deze manier niet meewerken aan opvang.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen