Het CDA wil geen asielopvang onder deze voorwaarden

Foto:

De fractie van het CDA Nijkerk-Hoevelaken is van mening dat de juiste voorwaarden ontbreken voor asielopvang in Hoevelaken.

CDA-fractievoorzitter Matthias Blankesteijn licht toe: ‘’Het CDA voelt vanuit solidariteit en naastenliefde de verantwoordelijkheid om als gemeente asielzoekers op te vangen. Onze lijn is dan ook: asielopvang mogelijk maken, mits onder de juiste voorwaarden. En het zijn precies deze voorwaarden die in het huidige voorstel ontbreken.’’

Concreet heeft de fractie bezwaren tegen het gebrek aan concrete afspraken met het COA, bijvoorbeeld over de samenstelling van de groep asielzoekers.

‘Met de afspraken zoals deze er nu staan is de instroom in Nederland leidend voor de samenstelling van de op te vangen groep in Hoevelaken. Dat is een open einde regeling. Het CDA vindt een evenwichtige verdeling van bijvoorbeeld gezinnen met kinderen, alleenstaanden en echtparen echt een noodzakelijke voorwaarde. Afspraken hierover moeten hard vastgelegd worden.’

Uit de beantwoording van de vragen die de fractie tijdens de ingelaste raadsvergadering heeft gesteld maakt de CDA-fractie echter op dat er geen ruimte in het voorstel zit om deze harde afspraken te maken. Een recente brief van de staatssecretaris van Asiel en Migratie, waarin de staatssecretaris aangeeft met gemeenten gemaakte afspraken in een uiterst geval aan de kant te zullen schuiven, heeft dit voor de fractie extra bevestigd.

Het huidige voorstel van het college kan daarom niet op de steun van het CDA rekenen. De fractie geeft aan de komende tijd in gesprek te zullen gaan met inwoners van Hoevelaken en de andere partijen, in voorbereiding op de raadsvergadering van eind juni. Dit ook om te kijken naar voorwaarden waaronder opvang wèl kan plaatsvinden, in Hoevelaken of op een andere plek in de gemeente.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen