NPO Radio 1-bus week lang over plannen noodopvang voor asielzoekers

Foto:

In de week van 12 juni staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi en verslaggever Mirthe van der Drift in Hoevelaken.

De bus staat daar naar aanleiding van het voornemen van een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers in het EK-gebouw.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is zwaar overbelast. Asielzoekers slapen buiten en er is overlast in de omgeving. De druk moet worden verlicht. Daarom roept staatssecretaris Eric van der Burg op tot het oprichten van ‘overlooplocaties’ of ‘voorportaallocaties’. Ook in Hoevelaken, in de gemeente Nijkerk, zijn er plannen van de gemeente voor een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers. Op termijn moeten hier 350 asielzoekers worden opgevangen, voor de duur van maximaal 2,5 jaar.

In gesprek met omwonenden

In de week van 12 juni gaan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk, het COA en andere betrokkenen hierover in gesprek met o.a. omwonenden, ondernemers, winkeliers, schoolbesturen en (vrijwilligers)organisaties. Bewoners en ondernemers in de buurt van de beoogde opvanglocatie kunnen hun mening geven over de plannen. De verwachting is dat de tijdelijke opvanglocatie op zijn vroegst in het laatste kwartaal van 2023 in gebruik zal worden genomen.

EK voetbal voor vluchtelingen

Hoe wordt er tegen de plannen voor de opvanglocatie aangekeken? En hoe gaat de gemeente Nijkerk om met de situatie? In 5 Dagen komen verschillende omwonenden, ondernemers, vluchtelingen en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Nederland aan het woord. Daarnaast wordt gesproken met (ex-)vluchtelingen over hoe het is om een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. En hoe sport daarbij kan helpen. Op donderdag wordt de bus daarom geparkeerd bij het trainingsveld op de KNVB Campus in Zeist. Hier spreekt 5 Dagen met spelers van het Nederlands team voor het officiële UEFA EK voetbal voor vluchtelingen dat eind juni plaatsvindt in Frankfurt.

5 Dagen live over de noodopvang voor asielzoekers, vanuit Hoevelaken (Nijkerk) en Zeist. Maandag 12 juni, dinsdag 13 juni, woensdag 14 juni, donderdag 15 juni (Zeist) en vrijdag 16 juni van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen