Pessimisme over “goedkope” woningbouw

Foto:

In de gemeenteraad is onlangs gespraat over de prijzen van woningen.

Uiteindelijk stemde de raad er mee in: de prijsgrens in de categorieën sociale koop en middeldure koop laag gaat omhoog van 219.000 naar 260.000 euro. de grens middeldure koop laag van 301.000 naar 320.000 euro. Wethouder Esther Heutink denkt, dat de onderhandelingen met marktpartijen nu weer wat gemakkelijker zullen gaan.

Pijnlijk, maar de raad kan eigenlijk niet anders. De bouwkosten rijzen de pan uit. Daarom waren de prijsgrenzen te laag en zouden daarom – volgens wethouder Heutink – twee projecten in Hoevelaken niet door kunnen gaan. Door de prijs te verhogen wil ze voorkomen, dat andere projecten de ijskast in gaan.

De politieke had het er maar moeilijk mee. Vooral De Lokale Partij en de CU/SGP vinden, dat belangrijke doelstellingen uit de woonvisie niet worden gehaald. De CU/SGP vindt dat vooral jongeren en starters de dupe worden van de verhoging van de prijsgrenzen. Wie een woning wil kopen van tussen de 300.000 en 430.000 euro moet een inkomen hebben dat tussen de zeventig- en honderdduizend euro ligt. Waarmee kopen voor velen onhaalbaar wordt. Dat had CU/SGPraadslid Nelleke Hegeman uitgerekend. Daarmee worden volgens haar ook de 780 te bouwen woningen in onder meer de derde fase Doornsteeg en Stadshaven onbereikbaar voor veel mensen. ,,Dat heeft een enorme invloed op het leven van mensen.” Ze wil dan ook de garantie dat de prijsgrens onmiddellijk weer naar beneden wordt bijgesteld zodra de bouwkosten dalen. Maar ja, of dat ooit kan? Volgens de wethouder voorlopig in ieder geval niet.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Stadshaven
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen