Samenwonen? Denk aan het wijzigen van verzekeringen, pensioen en hypotheek

Foto:

Samenwonen is een belangrijke stap in uw leven.

Het brengt daarnaast ook veranderingen op financieel gebied met zich mee. Hier zijn enkele zaken waar u rekening mee moeten houden met betrekking tot verzekeringen, uw pensioen en de hypotheek wanneer u van twee woningen naar één gaat.

Verzekeringen

Bij het samenvoegen van uw huishoudens is het belangrijk uw verzekeringen te herzien. Controleer of de huidige woonverzekeringen nog steeds passend zijn voor uw nieuwe gezamenlijke woning. Overweeg ook of het verstandig is eventuele inboedelverzekeringen samen te voegen. Zorg ervoor dat uw nieuwe woning voldoende gedekt is tegen risico’s zoals brand, diefstal en waterschade. Check ook de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Bent u samenwonend, maar niet getrouwd, dan wordt u niet standaard meegenomen als begunstigde. Vergeet daarnaast niet wijzigingen in uw adresgegevens door te geven aan de verzekeraars.

Pensioen

Als u beiden een pensioenregeling hebt via werkgevers, kunt u overwegen deze te laten samenvoegen tot een gezamenlijk plan. Dit kan soms gunstiger zijn in verband met kosten en administratie. Informeer bij de pensioenfondsen of -verzekeraars naar de mogelijkheden en gevolgen van het samenvoegen van de pensioenregelingen. Het plannen van uw pensioenopbouw is niet altijd leuk, want in veel gevallen duurt het nog wel even voordat u ervan kunt genieten. Het is echter wel een belangrijk aspect van uw financiële toekomst, dus neem hier de tijd voor.

Hypotheek

Wanneer u gaat samenwonen komt ook de vraag naar boven wat er met de eventuele bestaande hypotheken moet gebeuren. Welke woning wordt verkocht? Welke hypotheek is het meest gunstig? Als u een gezamenlijke woning wilt kopen, is het verstandig uw financiële situatie grondig te analyseren en te overleggen met een hypotheekadviseur om de beste opties te verkennen. Denk ook aan eventuele boeterentes bij het vervroegd aflossen van hypotheken. Houd er rekening mee dat diegene die bij de partner intrekt, niet vanzelfsprekend ook eigenaar is van de woning. De notaris kan ervoor zorgen dat ook de partner bij de koopovereenkomst wordt bijgeschreven. Alleen dan bent u beiden eigenaar.

Financiële planning

Het samenwonen kan ook leiden tot andere financiële wijzigingen, zoals gezamenlijke bankrekeningen en uitgaven. Maak tijd om een financieel plan op te stellen en bespreek uw doelen en verwachtingen met betrekking tot sparen, investeren en budgetteren.

Samenwonen is leuk! Maar het brengt ook de nodige financiële gevolgen met zich mee. Laat u daarom altijd goed adviseren en begeleiden gedurende deze belangrijke stappen naar een gezamenlijke toekomst.

bron: Zijlstra Makelaars

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen