De bibliotheek: meer dan alleen boeken

Foto:

De bibliotheek is niet alleen een plek om boeken te lenen.

Het is ook een centrum voor ontmoeting, kennisdeling en maatschappelijke ondersteuning. Het doel is dat alle activiteiten laagdrempelig en betaalbaar zijn (gratis of kleine bijdrage). Zo neemt de Bibliotheek zoveel mogelijk drempels weg voor mensen om mee te doen.

De bibliotheek als ontmoetingsplek

Op de banners staat niet voor niets “de huiskamer van de stad”.  Het is een plek waar jongeren hun schoolwerk komen doen, ouderen een krantje lezen en jonge ouders elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Zondagmiddagpodium

Een goed voorbeeld is het zondagmiddagpodium. Een plek waar mensen naar toe komen om muziek te luisteren en elkaar te ontmoeten. Vanaf oktober tot en met maart, tijdens de zondags opening van de bibliotheek Nijkerk, kun je naar liveoptredens komen luisteren. Je ontmoet andere muziekliefhebbers, ziet oude bekenden of maakt nieuwe vrienden. “We zien veel terugkerende gasten bij het zondagmiddagpodium, vertelt Annie Lausberg (programmamaker). “Mensen genieten van een optreden. Door de afwisseling van muziekgenres (Jazz, Blues, Nederlands, pop, klassiek, etc.) is er voor ieder wat wils en ontdekken mensen ook nieuwe muziekstijlen.”

Het zondagmiddagpodium mag op veel belangstelling rekenen, daarom is ervoor gekozen om dit winterseizoen elke week een zondagmiddagpodium te organiseren. Zowel bezoekers als (lokale) artiesten melden zich bij de Bibliotheek. Lausberg: “We beginnen dan ook met een bijzonder optreden op  24 september om 14.30 uur. Dan geeft de “Vocal band” Juice de aftrap voor dit seizoen. Een bijzonder start want de directeur van de bibliotheek, Laura Koppenberg, zingt in deze ‘Vocal Band’.

Het lokale verhaal

Binnen de gemeente wonen veel meer interessante mensen dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo staan in de Stad Nijkerk regelmatig natuurfoto’s, gemaakt in de Arkemheenpolder. Laat die man nou jaren in de jungle geleefd hebben. Wat een verhaal. Ook schrijvers, die hun eerste boek uitbrengen, komen in de Bibliotheek hun verhaal doen.

De bibliotheek als kenniscentrum

De bibliotheek biedt een breed scala aan activiteiten voor mensen die willen leren en zich ontwikkelen. Er zijn lezingen, workshops en cursussen over allerlei onderwerpen, zoals lezen, digitale vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, kunst en cultuur.

Voorbeelden

Het DigiTaalhuis aan, waar mensen kunnen leren omgaan met computers en digitale apparaten.

De seniorenlezingen over de lokale geschiedenis. Ze gaan over de lokale geschiedenis (bijvoorbeeld over verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen).
Aandacht voor positieve effecten van muziek op dementie.
In de Nijkerkse Seniorenweek komt burgemeester Gerard Renkema, het nationale voorleesverhaal voorlezen.

En dit keer niet aan kinderen, maar aan ouderen.
De bibliotheek is gastlocatie voor de Gouden Strop thrillertour.

De bibliotheek als maatschappelijke ondersteuning

De bibliotheek biedt ook ondersteuning aan mensen die het moeilijk hebben. Er zijn activiteiten voor mensen met een beperking, voor mensen die Nederlands leren en voor mensen die eenzaamheid ervaren.

Voorbeelden

De bibliotheek biedt een leesclub voor mensen met een beperking.
De bibliotheek biedt cursussen Nederlands aan voor mensen die Nederlands leren.
De bibliotheek organiseert activiteiten voor mensen die eenzaamheid ervaren.

Vrijwilligers

Het enthousiasme straalt van Annie Lausberg af: “Er gebeuren hier zulke mooie dingen.” Ze is blij met de mensen, die dagelijks naar de bibliotheek komen om de krant te lezen, met mensen, die tijdens ieder zondagmiddagpodium komen luisteren, de verbindingen die ontstaan.

Over verbinden gesproken. De bibliotheek werkt steeds meer samen met de VUN, Sigma en de UVV, de laatste drie zijn allemaal in hetzelfde gebouw “Entree” gehuisvest.

Maar Lausberg heeft ook een vraag. Door de alsmaar toenemende activiteiten heeft de bibliotheek steeds meer vrijwilligers nodig om te helpen bij al die activiteiten. In het bijzonder zoekt ze mensen, die verstand hebben van licht en geluid en dit als techniek vrijwilliger bij de bijeenkomsten aan de slag willen. Maar ook gastvrouwen en gastheren zijn altijd welkom! Lausberg:” Het is het meest flexibele vrijwilligerswerk, wat je kunt hebben.” Interesse? Mail Annie Lausberg (Annie.Lausberg@bibliotheeknijkerk.nl).

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen