Aandacht voor de Verspillingsvrije week

Foto:

Deze week is de verspillingsvrije week.

Daarom kreeg de chefkok van Grand Café Lust, Beau Marshall, woensdagmorgen de bijbehorende menukaart van wethouder Mariëlle Broekman.

De menukaart is enige tijd geleden gemaakt door 4e jaars studenten bedrijfskunde van de CHE onder begeleiding van Suzan Klein Gebbink (Foodvalley) en André Meijerink van de gemeente Nijkerk. Ook andere restaurants hebben de menukaart gekregen.

Grand Café Lust

In Grand Café Lust probeert men de verspilling tegen te gaan door zo nauwkeurig mogelijk in te kopen. Bovendien heeft de klant de mogelijkheid kleinere porties te bestellen en zet men de tafel niet meer overvol met bijgerechten. Bovendien is er altijd nog de goodie bag.
Andere restaurants in onze gemeente blijken al het één en ander te doen tegen voedselverspilling, maar er zijn ook nog wel stappen te maken. De Verspillingsvrije week is een mooie gelegenheid om hier aandacht aan te besteden. De menukaart biedt mogelijkheden waaruit de horeca zelf kan kiezen voor de eigen situatie om voedselverspilling tegen te gaan. Het gaat om korte, middellange en lange termijn maatregelen die gericht zijn op ‘weinig verspillen’ (bijvoorbeeld inkoop aanpassen op piekmomenten), iets doen met ‘wat toch overblijft’ (bijvoorbeeld een Too Good To Go Box met overgebleven voedsel) en op ‘wat weg moet’ (bijvoorbeeld een goede afvalscheiding). De voordelen van het tegengaan van voedselverspilling zijn dat er minder waardevol voedsel wordt weggegooid en dat er geld en energie wordt bespaard. Mariëlle Broekman: “De menukaart biedt voor elk restaurant mogelijkheden om voedselverspilling te voorkomen. Hoe mooi is dat! Dit is een win-winsituatie. Zij dragen op deze manier bij aan de besparing van energie en grondstoffen en zij hebben minder eigen kosten bij de inkoop van het voedsel.”

De Verspillingsvrije week

Samen Tegen Voedselverspilling organiseert in 2023 de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week (11 t/m 17 september). Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden.

Wil je met jouw organisatie ook partner worden van de Verspillingsvrije Week? Kijk dan op de website van de verspillingsvrije week voor meer informatie. Wil je zelf tips voor thuis tegen voedselverspilling ontvangen en informatie over de Verspillingsvrije Week? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen