Nieuwe uitdagingen voor Nijkerkse energietransitie

Foto:

Waar moeten windmolens komen. Waar moeten zonneweides komen? En hoe moet dat dan?

Wethouder René Windhouwer en met hem vele anderen zijn er al tijden mee bezig. Blader maar eens door ons dossier “energietransitie“.

Sinds vorige week is het er allemaal niet gemakkelijker op geworden.

Windturbines

Er komen nieuwe regels aan die te maken hebben met afstandsnormen, geluidsnormen en (nieuw) externe veiligheid (over ongevallen met een windturbine). Vooral die afstandsnormen kunnen ervoor zorgen, dat windturbines niet meer zo hoog kunnen worden. Voor velen een oplossing, maar het kan dan zo maar zijn, dat de businesscase dan niet meer rond te krijgen is. En dan wordt de windmolen helemaal niet gebouwd, terwijl ze voor onze energievoorziening wel nodig is.

Bovendien heeft de provincie Gelderland eind vorig jaar bepaald, dat in een zone van 8 kilometer rond de Veluwe geen windparken gebouwd mogen worden. De provincie wil zo voorkomen, dat wespendieven tegen de wieken van de windmolens aan vliegen. De wespendief is een kwetsbare vogelsoort die beschermd moet worden. Onze gemeente valt grotendeels is die zone.

Zonneweides

Het gebruik van landbouwgrond voor zonneweides, daar wordt een stuk strenger naar gekeken. Den Haag wil vooral, dat zonne-energie van daken van woningen in steden en dorpen en daken en gevels van bedrijven, kassen, daken boven parkeerplaatsen en stroken langs wegen komt.
Er zijn wel uitzonderingen, vooral als de landbouwgrond meervoudig gebruikt wordt. Bijvoorbeeld kippen laten rondscharrelen onder die panelen.

Windhouwer ziet zich voor grote uitdagingen geplaatst, maar blijft optimistisch, want vanuit netcongestie is energie uit wind en zon broodnodig.. Het gaat allemaal wel langer duren, de Routekaart Energieneutraal Nijkerk 2050 wordt wel steeds hobbeliger. Windhouwer verwacht pas volgend jaar zomer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Hij verwacht bovendien, dat het opwekken van energie steeds meer een lokale aangelegenheid wordt.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen