Raadsvergadering over programmabegroting veel korter dan verwacht

Foto:

Begonnen om 15.00 uur, konden de raadsleden nog voor 20.00 uur de jas weer aantrekken in plaats van rond een uur of tien, zoals gepland.

Vroeg naar huis dus. Misschien wel om het boek te lezen, dat ieder raadslid aan het begin van de vergadering van de bibliotheek kreeg: Sonny Boy van Annejet van der Zijl. U kunt dat boek trouwens ook gratis ophalen bij de bibliotheek.

De vergadering ging over de begroting, maar over geld werd bijna niet gesproken.

Dat gebeurde alleen toen Peter Collignon vroeg of de meevaller van 2,5 ton niet gewoon gebruikt kon worden in plaats van dat geld in de spaarpot van de gemeente (algemene reserve met een duur woord) te stoppen. Hij vond de CU-SGP aan zijn zijde. Collignon wilde dat geld bijvoorbeeld uitgeven aan het cadeau voor de 844 mantelzorgers en 80 jonge mantelzorgers, dat al jaren even groot is. “Als u op dat cadeau de inflatiecorrectie toepast, bent u niet meer 7% van die meevaller kwijt.”
Hij kreeg de handen van de andere partijen er niet voor op elkaar. VVD-woordvoerder Mark van der Stelt zag zelfs een financieel rampjaar aankomen, ondanks de meevallers dit jaar. “We kunnen ons niet rijk rekenen en straks voor het blok staan.”

Over het algemeen was iedereen het wel zo’n beetje met elkaar eens, behalve dan het CDA en oppositiepartij CU-SGP. CDA Fractievoorzitter Matthias Blankesteijn vond de begroting beleidsrijk, Jaco van Putten sprak van een beleidsarme begroting. “Het is allemaal zo tam. Dat moet anders.” Hij zou graag zien, dat er veel meer toekomstgericht beleid gevoerd wordt. Hij vroeg om regie en lef om te werken aan herstel van vertrouwen tussen lokale overheid en burgers. “We moeten er voor elkaar zijn.”

Verder hadden partijen veel vragen over allerlei onderwerpen. De belangrijkste lichten we er uit.

Het CDA vroeg extra aandacht voor de boeren en was blij van wethouder Esther Heutink (Ik heb zo’n hekel aan het woord “piekbelaster waarvan er overigens 80 binnen onze gemeentegrenzen zijn) te horen, dat Nijkerk naast de boeren staat. Concreet betekent dat nog niet veel, eerst is de Provincie aan zet.

Bijna iedere partij wilde wel iets weten over een hot item de afgelopen weken: het vergunningbeleid. Ook daar moet de gemeente naast (in dit geval) de organisatoren gaan staan. Het wordt namelijk steeds lastiger een evenement te organiseren. Wethouder Mariëlle Broekman kondigde een bijeenkomst aan. Die wordt op korte termijn met deelname van allerlei organisaties gehouden en dan komt ze – misschien nog voor het einde van dit jaar –  met de bevindingen naar de raad.

De CU-SGP vroeg actief te proberen het aantal echtscheidingen terug te dringen, bijvoorbeeld door relatietherapie aan te bieden. Hij ontfutselde een toezegging van wethouder René Windhouwer. Die laat uitzoeken hoe ze een en ander in Spakenburg aanpakken.

Het vertrouwen in de politiek kwam regelmatig ter sprake, vooral toen het over de inwoners van Hoevelaken ging. Die zijn het wel zat na al dat gedoe rondom het AZC. Dat onderwerp komt trouwens in januari weer op tafel. Over het herstel van het vertrouwen wordt wel nagedacht. Zo zijn er gesprekken gevoerd met meerder groeperingen in Hoevelaken.  Hoe een en ander concreet wordt aangepakt, daar komt burgemeester Gerard Renkema binnenkort mee.

Over Hoevelaken gesproken, hoe zit het eigenlijk met het centrumplan (met daarin de Stuw) en hoe zit het mer Klaarwater. Is er al meer bekend over knooppunt Hoevelaken. Voor het centrumplan wordt er samengewerkt  met meerdere partijen (bieb, bestuur van de Stuw, eigenaar  van de Haen, huisartsenpraktijk, apotheek, Blits). Volgens wethouder Rohen wordt er intensief samen gewerkt om tot iets bruisends te komen, Binnenkort is het hom of kuit. De wethouder gaat er ook voor zorgen, dat inwoner van Hoevelaken hierover beter geïnformeerd worden

De  bouw van Klaarwater is een heel ingewikkeld verhaal en dat komt volgens Windhouwer vooral door het viaduct onder de A1. Als dat niet een stuk breder wordt dan het nu is, “moeten we onszelf hele wezenlijke vagen opnieuw stellen. Dan wordt het er wel veel ingewikkelder op” En dat heeft weer alles met het knooppunt Hoevelaken te maken.

Transparant, helder en open. Zo moet de communicatie van de gemeente eigenlijk zijn, naar inwoners maar zeker ook naar de raad toe. Daar pleitte Irene Moes voor (PRO21). Dn zal ook het vertrouwen in de politiek toenemen. Ze had zeker een punt want de raad voelde zich maar slecht door het college geïnformeerd. Daarom wilde de raad een overzicht van de subsidies, die de gemeente aanvraagt en een overzicht van alle projecten (en de status ervan). De wethouders waren niet blij met die vragen, want het kost allemaal een hoop werk. Moes: als het college een beetje meer pro actief had gecommuniccerd was dat allemaal niet nodig geweest.

Cathy van Maanen (FVD) nam het het college kwalijk, dat het eerst stappen zet en pas achteraf de raad op de hoogte (zoals bij de azc). “Stop met top down beleid. Dat moet andersom.” Daarom is ze een voorstander van referenda.

Voor het CDA is het hard nodig dat de routekaart naar een energieneutraal Nijkerk 2050 herijkt wordt. Volgens Windhouwer beleven we roerige tijden over grote onderwerp. “Ik moet mezelf wel eens uit de modder trekken.” Wat daar allemaal speelt beschreven eer deze week in een bericht, dat u er hier op kunt nalezen.

En over flexwoningen in Hoevelaken: voor het einde van het jaar meer hierover, aldus Heutink.

En over integrale visie op ouderenbeleid: binnenkort meer, aldus Windhouwer

En over laaggeletterdheid: volgend jaar beleidsplan, aldus Windhouwe

En over de kazerne in Zeewolde: dat gaat nog wel even duren, de bal ligt bij defensie, aldus Renkema

En over veiligheidsplan: volgend jaar nieuw beleidsplan, aldus Renkema

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen