“Hoevelaken , een Veluwse heerlijkheid” in de volle Stuw gepresenteerd

Foto:

Tijdens de najaarsbijeenkomst van Historisch Hoeflake in de Stuw presenteerde Aart Veldhuizen zijn “Hoevelaken , een Veluwse heerlijkheid”.

En de Stuw zat daar helemaal vol voor.

Mr. Aart Veldhuizen legde afgelopen zomer de laatste hand aan zijn derde boek over de historie van Hoevelaken. Veldhuizen nam de aanwezigen in vogelvlucht mee door de geschiedenis van de Dorpskerk en verhaalde over de veelomvattende invloed die de kerk op vele terreinen heeft gehad in Hoevelaken.

Veldhuizen over de totstandkoming van dit boek: “Na mijn pensionering kreeg ik het dwingende verzoek om een nieuw boek te schrijven. Dat was geen sinecure. Ik moest veel zoeken en uitvinden en soms leidde dat tot teleurstellingen.” Hij waarschuwde ook, dat sommige conclusies in zijn boek anders zijn, dat in zijn twee eerdere boeken. Dat komt door nieuwe inzichten.

Het eerste exemplaar was voor Coen Schimmelpenninck van der Oye. Die wilde er een kleine humoristische quiz tegenaan gooien, maar dat ging niet door. De zaal zou hebben moeten antwoorden, wat Aart Veldhuizen toch zo enorm drijft.

Burgemeester Gerard Renkema had er al even doorheen mogen bladeren en vond de geschiedenis boeiend beschreven. “Het is geweldig, wat er allemaal in staat. Hij vond het een standaardwerk.

Na afloop kon het boek gekocht worden. Veldhuizen: : “Het was een hele klus, maar het is een kloek boek geworden met meer dan 300 pagina’s en 250 afbeeldingen”. De prijs is 29 euro. Siegmund Beitler (voorzitter van Historisch Hoeflake) riep de burgemeester op een fiks aantal exemplaren te kopen en uit te delen, bijvoorbeeld onder het personeel op het gemeentehuis.

Achtergrond

Ter gelegenheid van het 850 jarig bestaan van Hoevelaken in 1982 verscheen het eerste boek van Aart Veldhuizen onder de titel ‘Hoevelaken 1132 – 1982’. Na grondig onderzoek naar veld- en boerderijnamen geeft hij daarin een gedetailleerde beschrijving van Hoevelaken op het gebied van het dagelijks leven. Boerderijen worden beschreven, net als invloedrijke families, bestuur en religie.

In 1993 verschijnt een tweede, herziene druk van Hoevelaken 1132 – 1982. Teksten uit de eerste uitgave zijn daarvoor gewijzigd, gecorrigeerd en/of geactualiseerd.

Dit betekende echter niet dat daarmee een einde kwam aan het speurwerk van Aart Veldhuizen, die zichzelf een ‘amateur- historicus’ noemt, maar bij veel mensen bekend staat als ‘allesweter over Hoevelaken’. Hij bleef zoeken naar – vaak nog onbekende – bijzonderheden over zijn geboortedorp en de bewoners daarvan. Het resultaat is “Hoevelaken , een Veluwse heerlijkheid”.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen