Gemeente onderzoekt geluidsoverlast A28

Foto:

De gemeente Nijkerk gaat onderzoeken hoeveel geluid de A28 maakt bij de afrit 8a Amersfoort-Vathorst.

Dit onderzoek is nodig omdat enkele inwoners van de wijk Corlaer zich zorgen maken over de geluidsoverlast. Deze inwoners hebben in 2021 de Stichting Duurzaam en Leefbaar Nijkerk opgericht. Deze stichting wil dat de gemeente stappen onderneemt om de toegenomen ervaren geluidsoverlast in de wijk Corlaer door het verwijderen van een deel van de geluidswal langs de A28 te verminderen;

Achtergrond

Langs de A28 is een geluidswal aangelegd. Bij de afrit 8a is later een deel van de geluidswal verwijderd om zichtlocaties te creëren voor bedrijven op het bedrijventerrein Arkerpoort. Uit een geluidsberekening bleek dat dit mogelijk was, omdat de bedrijfsgebouwen die op het terrein zouden worden gebouwd het gat in de geluidswal zouden opvullen.

Nieuw onderzoek

In 2018 en 2022 zijn er al twee geluidsonderzoeken uitgevoerd. De uitkomsten van deze onderzoeken laten – volgens de gemeente – zien dat de geluidsoverlast van de A28 bij de afrit 8a voldoet aan de wettelijke normen.

Desondanks willen de inwoners van de wijk Corlaer graag dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan. Zij willen weten of de geluidsoverlast in de praktijk ook echt zo laag is als de onderzoeken laten zien.

Betrokkenen

Bij het onderzoek zijn ook bewoners van de wijken De Boerderijakkers, De Kamers, De Bogen en De Terrassen en ondernemers van het bedrijventerrein Arkerpoort betrokken. Zij ontvangen een brief met informatie over het onderzoek en een uitnodiging om vertegenwoordigers aan te wijzen die gaan deelnemen aan een klankbordgroep.

De klankbordgroep (waarin de stichting Duurzaam en Leefbaar Nijkerk) zal met de gemeente overleggen over de onderzoeksvraag, de keuze voor het bureau dat het onderzoek gaat doen, de onderzoeksuitkomsten en het eindrapport.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen