Waar geeft de gemeente het meeste geld aan uit?

Foto:

Veel reacties op sociale media laten zien, dat mensen er weinig vertrouwen in hebben, dat de gemeente haar geld goed besteedt.

Daarom hebben we de begroting voor 2024 er nog eens op nagekeken.

163,5 miljoen

Er zit dit jaar 163,5 miljoen euro in de portemonnee van de gemeente. Die komt aan dat geld, omdat Den Haag 85 miljoen overmaakt en de gemeente meer dan 21 miljoen zelf int (OZB, hondenbelasting, rioolheffing en zo). In 2024 komt daar uit “overige baten” nog eens dik 57 miljoen bij

Waar gaat dat geld naartoe?

Meer dan 40% gaat op in het “sociaal domein”. Daar valt veel onder, zoals onder andere de wmo, jeugdbeleid, leerlingenvervoer, sportaccommodaties en de bibliotheek. Alles bij elkaar wordt van die 67 miljoen bijna 52 miljoen uitgegeven om mensen te helpen. Die andere 15 miljoen gaat op aan bijvoorbeeld onderwijs (huisvesting en beleid), sport en cultuur.
Een andere grote som geld wordt uitgegeven aan de ruimte, waarin we in Nijkerk leven (bijna 64 miljoen). Meer dan de helft daarvan (38 miljoen) is nodig om wonen en bouwen mogelijk te maken.
Iets meer dan 30 miljoen kost het ambtenarenapparaat.

Alles bij elkaar komt de gemeente op papier in 2024 2,4 miljoen te kort. Maar de gemeente heeft nog een reservepot en daar wordt 1,8 miljoen uit gehaald omdat gat zoveel mogelijk te dichten. Blijft een tekort van precies 561.000 over. Maar ja, het is een begroting, de werkelijke cijfers weten we in 2025.
De begroting in één oogopslag kunt u hier bekijken.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen