Toewijzen van woningen regionaal niet allemaal hetzelfde

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG
DCIM100MEDIADJI_0010.JPG
Foto:

Met ingang van 1 januari 2024 is een regionaal afgestemde Huisvestingsverordening voor de gemeenten in regio Foodvalley van kracht.

Nijkerk is één van die gemeenten.

“Voor de verdeling en toewijzing van woonruimte gelden in de hele regio dezelfde regels. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor iedereen die op zoek is naar een woning in de regio.” Zo stond onlangs in een persbericht van Regio Foodvalley

Maar dat is niet helemaal waar

Het is meer een “model”. Elke gemeente kan nog eigen aanpassingen doorvoeren.

De verdeling van woningen in Nijkerk gebeurt in regio Eemvallei. Daarom zijn de afspraken op het gebied van toewijzing (gemaakt door corporaties en gemeenten) die gelden in de regio Eemvallei opgenomen in de lokale huisvestingsverordening van Nijkerk.

De gemeenten binnen die regio Eemvallei hebben nog elk hun eigen huisvestingsverordening. Het idee is nu om ook voor de regio Eemvallei zo’n model op te stellen. Bij het maken van dat model wordt waarschijnlijk de huisvestingsverordening van Nijkerk als uitgangspunt genomen.

We vroegen aan wethouder Esther Heutink, ” Wat is de zin hiervan? Er lijken gelijkluidende regels, maar iedere gemeente man naar behoeven de eigen verordening aanpassen. Dan is er dus nog geen eenheid en dus geen duidelijkheid voor woningzoekenden en daarmee de basis voor zo’n model weg.

De wethouder: “De huisvestingsverordening is regionaal afgestemd. Toch is het belangrijk dat er ruimte is voor een eigen lokale inbreng. Het is tenslotte een lokale huisvestingsverordening. Reden om mee te doen met de regio Foodvalley is de wens en noodzaak om te beschikken over een actuele en juridisch deugdelijke huisvestingsverordening. En tot nu toe had Nijkerk een verordening die alleen de woonurgenties regelde. Met de nieuwe huisvestingsverordening kunnen nieuwe wettelijke mogelijkheden opgenomen worden. Zo kan Nijkerk nu maximaal gebruik maken van de mogelijkheid om met voorrang sociale huurwoningen toe te wijzen aan woningzoekenden uit Nijkerk. De gemeente vindt het namelijk heel belangrijk dat Nijkerkse woningzoekenden ook in Nijkerk kunnen blijven wonen.”
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen