Samenwerken in de zorg steeds belangrijker

Foto:

2040, wie dan leeft, wie dan zorgt.

Maar voor de ongeveer 80 Nijkerkse zorgverleners, was dat dinsdagavond echt niet de ver van (zorg)bedshow.

Ze waren afgekomen op een avond over IZA en GALA.

De afbeelding hierboven laat zien, dat in 2040 één op de drie inwoners in Nederland boven de 65 is. De maatschappij zal dan ook ingrijpend veranderen, ook al omdat die 65 plussers steeds ouder worden. Dat hield Bianca den Ouder haar publiek in het bedrijfsrestaurant van de gemeente voor,

Maar hoe moet dat dan? Het zorginstituut heeft daarvoor opgeschreven wat het streven moet zijn, als we het over het verlenen van zorg (in de breedste zin) hebben: behouden wat we nu hebben, tegen dezelfde kosten. Dan moet dus wel slimmer en sneller dan het nu gaat. Precies daarover gaan IZA en GALA

Over IZA en GALA

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil bevorderen dat de zorgsector samenwerkt om de zorg effectief en betaalbaar te houden.
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) streeft naar het bredere doel van een gezonde generatie in 2040.

IZA vraagt dus van de zorgsector om met een integrale blik naar mensen met een aandoening, ziekte of beperking te kijken en hen te helpen met een gezonde(re) leefstijl.
GALA wil dat gemeenten inzetten op een optimale omgeving om burgers te helpen gezond te blijven, en samen met partners werken aan zaken als een kansrijke start, valpreventie, welzijn op recept, gecombineerde leefstijlinterventies voor volwassenen, en de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen. Afstemming tussen verschillende instellingen en instituten is de bindende factor tussen de twee akkoorden.

Om te voldoen aan het IZA is een regionale aanpak met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en GGD’s nodig. Voor het uitwerken van het GALA zijn lokale afspraken van belang, met ook wel regionale samenwerking. Lokaal én regionaal moeten gemeenten aan de slag met een samenhangende aanpak.

De avond werd trouwens door wethouder Audrey Rohen geopend. Ze had in de twee jaar, dat ze nu wethouder is – tot haar genoegen – gemerkt, dat in de Nijkerkse zorgwereld al behoorlijk veel wordt samengewerkt.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen