H.C.Bot: Kritische Reflectie op Huidige Koerswijzigingen

Foto:

Het nieuws dat Theater Streams een andere koers gaat varen vanwege ontoereikende opbrengsten uit ticketverkoop is niet alleen opmerkelijk, maar roept ook vragen op over de initiële planning en strategie van het theater.

Het theater is tijdens de COVID-19-periode is gestart, een tijd waarin de culturele sector werd uitgedaagd zoals nooit tevoren. Echter, de vraag die opkomt, is of er voldoende marktonderzoek is uitgevoerd voordat deze onderneming werd gestart.

Het is begrijpelijk dat zelfs bij uitverkochte zalen de opbrengst uit ticketverkoop alleen niet voldoende is om de hoge kosten te dekken. Naast de kosten voor de programmering zijn er ook de noodzakelijke uitgaven voor personeel, systemen, marketing en vaste lasten. Dit zijn geen nieuwe kosten die plotseling opdoken; ze behoren tot de basiskosten van het runnen van een theater.

Een cruciale vraag die rijst, is of er voorafgaand aan de lancering van dit initiatief voldoende overleg is geweest met de gemeente. Het is bekend dat vrijwel alle theaters in Nederland gemeentesubsidies ontvangen, waardoor podia gemiddeld 50% van hun exploitatie kunnen dekken. Echter, het persbericht onthult dat de Gemeente Nijkerk hieraan niet kan bijdragen. Dit roept de vraag op of er voor de bouw en de grote plannen gesprekken zijn geweest met de gemeente, en of er realistische verwachtingen waren over de financiële ondersteuning die kon worden verkregen.

Het is van belang om te erkennen dat er weliswaar behoefte kan zijn aan een theater in een stad als Nijkerk, maar de schaal waarop dit initiatief is opgezet, kan worden betwist. Het neerzetten van een groot pand met uitgebreide faciliteiten vereist een diepgaand begrip van de behoeften en het culturele landschap van de stad. Wellicht had een meer geleidelijke groei en een nauwere samenwerking met de gemeenschap een verstandigere aanpak kunnen zijn.

Het persbericht van Theater Streams werpt licht op een complexe situatie. Het benadrukt de uitdagingen waarmee culturele instellingen worden geconfronteerd, vooral in tijden van onzekerheid zoals de COVID-19-pandemie. Echter, het roept ook vragen op over de planning en strategie achter dit specifieke initiatief. Hopelijk zal deze koerswijziging dienen als een leermoment, niet alleen voor Theater Streams, maar ook voor andere culturele ondernemingen die soortgelijke ambities nastreven.

Bijdrage van H.C.Bot

Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. 
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen