Op het beiaard-pianoklavier kan weer geoefend worden

bovenaanzicht op de mechaniek van het piano-klavier
bovenaanzicht op de mechaniek van het piano-klavier
Foto:

Simon Boas (bestuurslid van de Klokkenspelvereniging) heeft het gewetensvol en vakkundig gerestaureerd.

Het oefenklavier dat oud-stadsbeiaardier van Nijkerk Johan C. van Rootselaar ergens in de jaren 1960
of ‘70 voor zichzelf had gemaakt om beiaard te kunnen studeren aan de piano, Eind 2022 is het zorgvuldig naar de luidzolder in de toren gehesen. Het sloopbedrijf Van den Burg uit Nijkerkerveen bouwde daarvoor op die zolder een speciale hijsinrichting op.

beiaard-pianoklavier, de piano staat er achter

Daarna is het rondom dit gebeuren even stil geweest. Het wachten was op een geschikte – en toch niet te dure – digitale piano. Kortgeleden heeft Boas voor de Nijkerkse Klokkenspelvereniging er een tweedehands digitale piano op de kop getikt. Hij en collega bestuurslid Carla Alfrink hebben het naar boven gesjouwd. Omdat het nauw luistert de hamertjes van het oefenklavier precies boven de goede toetsen van de piano te plaatsen is het oefenklavier met uiterste precisie voor de piano geplaatst. Boas maakte ook een deksel om stof en gruis te weren. Bovendien plaatste hij een spiegel om de werking goed te kunnen zien en te demonstreren. Deze combinatie verbergt daardoor haar geheimen niet meer.

De Klokkenspelvereniging verwacht, dat het piano-klavier op die plaats voor oefenen niet veel gebruikt worden. Wel is het de bedoeling
dat de werking van het beiaardklavier regelmatig getoond zal worden aan bezoekers van de toren.
Hierdoor is het niet meer nodig dat dit gebeurt op het klavier van de echte beiaard. In het verleden gebeurde dat wel tijdens rondleidingen waardoor omwonenden met regelmaat op “Boer er ligt een kip in het water” of “Vader Jacob” en dergelijke eenvoudige wijsjes werden getrakteerd. Dat was voor sommigen niet altijd plezierig. Dit behoort dus tot het verleden.
Tijdens rondleidingen of torenbeklimmingen is er in de toren een attractie meer te bewonderen.

Bij de foto boven dit bericht: In de spiegel zijn de hamertjes boven de toetsen van de piano zichtbaar

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen