FBPN viert, dat het 25 jaar bestaat (video)

Het bestuur van de FBPN
Het bestuur van de FBPN
Foto:

Dit jaar viert FBPN haar 25-jarig jubileum.

FBPN is een samenwerkingsverband van 35 patiëntenverenigingen, stichtingen en belangenorganisaties in zorg en welzijn. FBPN, gevestigd in Nijkerk, ondersteunt verschillende patiëntenverenigingen en belangenorganisaties uit het hele land.

In 1999 besloten de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Stichting Voedselallergie om de VORC (Stichting Voedsel Organisatie Centrum) op te richten. Er was behoefte aan een professionele basis om samen te werken op facilitair gebied; zo kunnen kosten gedeeld worden. De stichting boekt succes en breidt zich al snel uit.

Eén van de oprichters van FBPN (Loek de Both, oud-voorzitter van de Nederlandse Coeliakie Vereniging), vertelt hoe het samenwerkingsverband is ontstaan: “FBPN is opgericht omdat patiëntenverenigingen toen veel problemen hadden, met name op het gebied van automatisering en administratie. Door een facilitair bureau op te richten konden deze functies geconcentreerd worden en kunnen aangesloten organisaties van de gedeelde kennis profiteren. Iets dat nog steeds actueel is.”

Het FBPNbestuur vergadert met aangesloten organisaties

Op verschillende gebieden biedt FBPN diensten aan, zodat de deelnemende organisaties zich kunnen focussen op inhoud, contact met de achterban en belangenbehartiging.
Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, zegt daarover: “Door FBPN staat onze basis en hoeven wij ons geen zorgen te maken om bijvoorbeeld donateursadministratie en incasso’s, maar kunnen wij ons richten op onze missie, namelijk het verbeteren van het leven van mensen met een huidaandoening.”
Ook Robert Jan Pabon, voorzitter van Whiplash Stichting Nederland en Stichting Hersenschudding beaamt dit: “Wij hebben ons aangesloten bij FBPN om kwaliteit te verbeteren, continuïteit te garanderen en kosten te verlagen.”

Ook voor het DES Centrum, dat zich bezig houdt met het behartigen van de belangen van iedereen die leeft met de gevolgen van blootstelling aan het DES-hormoon, doet FBPN veel. Van ledenadministratie tot aanvragen van subsidie en notuleren bij vergaderingen. Ingrid Seeboldt, penningmeester van het DES Centrum, is blij met de diensten van FBPN: “Wij hebben erg veel aan FBPN voor het professionaliseren van ons bestuur en ons Centrum.“

Genoeg tijd voor informeel samenzijn en netwerken

De Nederlands Hypofyse Stichting beaamt dit, die al een lang samenwerkingsverband heeft met FBPN. Johan de Graaf, voorzitter van de NHS, zegt: “Al zolang ik me kan herinneren, en ik ben sinds 2012 bij de NHS betrokken, is FBPN onze samenwerkingspartner. Dit zorgt voor de continuïteit van onze stichting.”

Ervaringen uitwisselen tijdens een workshop

Ook over hun toekomst zijn de aangesloten organisaties positief: “Wij kunnen altijd terecht bij FBPN voor advies over ontwikkelingen die ons aan gaan, zoals bijvoorbeeld de nieuwe wetgeving op het gebied van de WBTR of de AVG. Een organisatie als FBPN is altijd op de hoogte en neemt ons ook mee daarin.”

Tonny van Diemen, bestuursvoorzitter van FBPN, heeft de groei van FBPN de afgelopen jaren meegemaakt en is trots op deze prestatie. “Onze aangesloten organisaties zijn onze ambassadeurs. Dankzij de persoonlijke en professionele aanpak kan FBPN haar aangesloten organisaties net dat stukje meer bieden. FBPN is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om de aangesloten organisaties de juiste oplossingen te bieden. ”

Een paar angesloten organisaties over de FBPN.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen