H.C.Bot: Nijkerkse ABC geen liefdevolle ode

Foto:

In een tijd waarin authenticiteit en lokale identiteit meer dan ooit worden gewaardeerd, zou je verwachten dat het Nijkerks ABC een liefdevolle ode is aan alles wat de gemeente Nijkerk uniek maakt.

Een blik op de inhoud levert echter een gemengd gevoel op. Hoewel het ongetwijfeld typisch Nijkerkse elementen bevat, lijkt het ABC in zijn huidige vorm eerder op een verkapte reclamefolder dan op een eerbetoon aan de lokale cultuur en historie.

Neem bijvoorbeeld de vermeldingen van Hotel De Roode Schuur, IJscootje, De Postkamer, en Old Niekerk. Op het eerste gezicht lijken dit charmante knipogen naar de plaatselijke bedrijvigheid. Bij nadere inspectie echter, rijst de vraag of deze keuzes meer ingegeven zijn door commerciële belangen dan door een poging het unieke karakter van Nijkerk te vatten. Het doet af aan de authenticiteit van het ABC en wekt de indruk dat er selectief is gewinkeld in wat Nijkerk te bieden heeft, mogelijk met een voorkeur voor ondernemingen die wellicht bijdragen aan de promotie van deze uitgave.

Daarnaast lijken sommige inzendingen op de lijst verdacht veel op algemene zaken die je in elke gemeente wel tegenkomt, zoals het Klompenpad, de jachthaven, of de treinverbinding. Hoewel deze zeker deel uitmaken van het dagelijks leven in Nijkerk, ontbreekt het hen aan de specifieke lokale flair die je zou verwachten in een publicatie die bedoeld is om de essentie van Nijkerk te vangen.

Een ander punt van kritiek is de verwarrende verwijzing naar het ‘raadhuis’ terwijl Nijkerk een ‘stadhuis’ heeft. Dit soort onnauwkeurigheden doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het ABC en suggereert een gebrek aan aandacht voor detail of misschien zelfs een diepgaand begrip van de gemeente.

Verder is de keuze om carbidschieten in ’t Veen op te nemen opmerkelijk, niet omdat dit geen onderdeel is van de lokale cultuur, maar omdat het de vraag oproept waarom er dan niets uit Hoevelaken is opgenomen. Hoevelaken is immers ook een integraal onderdeel van de gemeente Nijkerk. Het ontbreken van Hoevelaken in het ABC kan gezien worden als een gemiste kans om de diversiteit en rijkdom van de hele gemeente te belichten.

Kortom, het Nijkerks ABC laat een gemengde indruk achter. Aan de ene kant is het een poging om het unieke van Nijkerk in de schijnwerpers te zetten, maar aan de andere kant lijkt het te lijden onder een gebrek aan authenticiteit en volledigheid. Voor een publicatie die de taak op zich neemt om de identiteit van Nijkerk vast te leggen, is er duidelijk ruimte voor verbetering. Het zou een document moeten zijn waarin de volledige rijkdom, diversiteit, en eigenheid van Nijkerk – inclusief alle kernen en wijken – wordt gevierd, vrij van commerciële belangen en met een nauwkeurig oog voor wat echt typisch Nijkerks is.

Bijdrage van H.C.Bot

Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. 
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen