H.C.Bot: Brand Veense loods : vragen over verantwoordelijkheid en veiligheid

Foto:

De grote brand in de loods waar Davelaar en Satter gevestigd waren heeft voor flink wat commotie gezorgd.

Niet alleen is het een ramp voor de betrokken bedrijven, maar ook de nasleep ervan roept belangrijke vragen op over verantwoordelijkheid en veiligheid.

Bij de brand zijn resten van zonnepanelen en waarschijnlijk ook glas vrijgekomen. Deze materialen liggen nu verspreid over de omliggende gebieden, wat zeker geen klein probleem is. De gemeente adviseerde om deze resten op te ruimen met handschoenen en ze vervolgens gewoon bij het huisvuil te gooien. Ook moet het grasland gemaaid worden en het maaisel afgevoerd. Op het eerste gezicht lijkt dit een simpele en praktische oplossing. Maar is dat werkelijk zo?

Deze aanpak roept herinneringen op aan de procedures rond het opruimen van asbest. Toen bleek hoe essentieel het is om dit soort werkzaamheden door professionals te laten uitvoeren. De risico’s van blootstelling aan asbest zijn immers groot en de gevolgen vaak desastreus. Waarom zou dit voor de resten van zonnepanelen, die mogelijk giftige chemicaliën bevatten, anders zijn?

De vraag wie er verantwoordelijk is als er toch schade ontstaat, zoals aan vee of misschien zelfs mensen, is een urgente. Kunnen en moeten omwonenden zichzelf hiertegen verzekeren? En als dat zo is, is deze informatie dan breed bekend bij hen die het betreft?

Deze kwestie laat zien dat, hoewel de fysieke brand geblust kan zijn, het vuur van onzekerheid en zorg nog lang kan nasmeulen. Het vraagt om een doordachte, professionele aanpak en duidelijke communicatie naar alle betrokkenen. Want uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen, zeker als het gaat om de veiligheid en gezondheid van onze gemeenschap.

Bijdrage van H.C.Bot

Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. 
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen