Wie lost het raadsel van de Westermolen op?

Foto: Museum Nijkerk

Peter Ruitenberg probeert zoveel mogelijk gegevens over de Westermolen te verzamelen.

Hij is al een heel eind op weg, maar heeft nog wel vragen over de molen..

Ruitenberg: “Ik doe al enige tijd onderzoek naar korenmolen De Westermolen te Nijkerk. Die is naar het schijnt in 1917 afgebroken en was eigendom van Manus van de Bunt († 1927). Zijn zoon Hendrik was de molenaar. In 1942 getrouwd met Klazina Dijkhuizen. Hij was toen 27. Overleden in 1960, 73 jaar oud.

Oorspronkelijk komt deze molen uit Bovenkarspel, de plaats waar ik woon. Hij is omstreeks 1632 daar aan het water de Tocht neergezet als houtzaagmolen. Heeft daar tot midden 1808 gestaan en is toen verplaatst naar Nijkerk. Gekocht door drie man en weer opgebouwd aan de Vaart/Kolk. Daar kreeg ie de naam De Dolphyn. In 1900 werd de houtzaagmolen verkocht aan graanhandelaar Manus van de Bunt. Die liet de molen verplaatsen naar de Hoogenhof, 600 meter verder en inrichten als korenmolen.

Vanaf dit punt wordt het voor mij schimmiger.

Wat ik graag zou willen weten is of er in Nijkerk of omgeving nog mensen zijn die mij verder met concrete gegevens kunnen helpen bij mijn onderzoek en het uitvoerige artikel dat ik voor de historische vereniging Oud Stede Broec aan het schrijven ben. Knellende vraag: wanneer is de molen afgebroken (vermoedelijk 1917), door wie en wat is er daarna met de molen gebeurd? Ook interessant: wat is er voor betaald?”

Kunt u Ruitenberg verder helpen. Mail dan naar [email protected]

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen