Ingezonden brief: Hoe de gemeente Nijkerk met twee maten meet...

27 mei 2014, 9:18 Nieuws
2021 01 06 online escape room nijkerk sportief en gezond 1
Mijn vriend is jarig op 10 december... Elk jaar rond die datum houdt hij zijn verjaardag. Dit doet hij al zolang hij zich kan herinneren. Om rommel te vermijden gebeurt dat niet in huis, maar in de werkplaats.
Mijn vriend werkt veel langs de weg en heeft een groot sociaal netwerk, dus er komen tegenwoordig veel mensen op zijn verjaardag. Zij komen uit Eemnes (zijn trekkertrek-vrienden), uit Baarn (collega's van het werk), uit Zeewolde (zijn loonwerker-collega's), en zijn collega's als hij langs het spoor werkt uit Renswoude. Daarnaast kom ik uit een grote familie en komen ook mijn zussen (3) hun aanhang, mijn ouders én míjn vrienden naar zijn verjaardag. Gewoon, de gelegenheid is er en het is vooral gezellig! Maar ook oud-collega's komen én zijn eigen vrienden die hij al vanaf de lagere en middelbare school kent. Maar ook buren en mensen die hij kent uit het uitgaansleven en waar hij goed mee kan.
Inmiddels is hij 27 jaar en nooit weg geweest uit Nijkerk, waardoor zijn vrienden-en kennissenkring elk jaar blijft groeien. Kortom, in de loop der jaren is de verjaardag wat groter geworden.
Desalniettemin is het er erg gezellig en zorgen wij ervoor dat het onze vrienden aan niets ontbreekt. Zij nemen immers de moeite om naar zijn verjaardag te komen en zonder hen allemaal zou het niet zo gezellig zijn.
Ook nemen zij de moeite om kado's mee te nemen, zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld zo'n radio die veel op de bouw gebruikt wordt, en bonnen voor de bouwmarkt en het tuincentrum, omdat zij weten dat wij met de tuin en het huis bezig zijn...
Echter dit jaar kregen wij naast al onze vrienden, bezoek van een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar van de gemeente Nijkerk, ook wel BOA genaamd. Hij vroeg zich af waarom er zoveel fietsen stonden... (Iets wat hem eigenlijk niets aan ging, aangezien deze op ons eigen terrein naast het huis stonden, waar zij niemand tot last waren...).
Ik vertelde deze BOA van de verjaardag van mijn vriend en daarop hij wilde een kijkje nemen. Wij stonden dat toe, in de veronderstelling niets verkeerd te doen...
Deze beste man liep een rondje en na afloop vertelde hij dat voor een feest van deze grootte een vergunning vereist was. Vol verbazing hoorden wij hem aan en wij gaven duidelijk te kennen dat wij daarvan niet wisten. Deze BOA vertelde dat hij er melding van moest maken bij zijn meerdere, maar ook dat het er netjes uitzag allemaal en dat wij ons geen zorgen hoefden te maken (Dit waren letterlijk zijn woorden)... En dat wij om 03.00u moesten stoppen met het feest.
Uiteraard zouden wij daarvoor zorgen, want het laatste wat wij wilden waren problemen met de gemeente.
De hele avond verliep verder prima. Er was geen overlast van geluid, rommel of vervelende mensen en om 03.00 ging de muziek uit en kwam aan de verjaardag een einde.
Wat schetste onze verbazing??? Dinsdag 4 februari (ruim 8 weken later) viel er een dikke brief van de gemeente in de bus met de mededeling dat wij allemaal regels hadden overtreden en de gemeente voornemens was om hiervoor een boete uit te schrijven van 1360,- met een dwangsom van 3000,- als wij ooit weer een feestje zouden geven. Wij waren met stomheid geslagen!!!
In de brief kregen wij 2 (!!) weken de tijd om hierop te reageren, maar wanneer de gemeente niets zou horen, gingen zij ervan uit dat wij hiermee akkoord waren en werd de boete definitief...
Vervolgens zijn wij de week erop naar de gemeente geweest om het er eens als volwassen mensen over te hebben. Wij vertelden dat wij simpelweg niet wisten dat wij een vergunning moesten hebben voor het vieren van een verjaardag! Maar ook dat op de avond zelf de indruk werd gewekt dat er niets aan de hand was...
Ook uitten wij ons ongenoegen over het boeterapport wat tal van fouten, onwaarheden, aannames, onjuistheden en insinuaties bevatte, waardoor er door de lezer ervan op voorhand een veroordelend beeld ontstond.
Enfin, de gemeentejurist heeft het verhaal aangehoord en zei ons dat de gemeente binnen 6-8 weken zou reageren met een oordeel.
Inmiddels, ruim 13 weken later (!?!?!), hebben wij eindelijk bericht van de gemeente. De boete is uitgeschreven, inclusief dwangsom. Van alles waar wij het over hebben gehad tijdens het gesprek, is slechts 1 zin terug te vinden in de brief met de boete. Inhoudelijk is er helemaal níets mee gedaan en gesteld kan worden dat de gemeente vanaf het allereerste moment van plan is geweest om een boete uit te schrijven.
METEN MET TWEE MATEN
Wij vinden het vreemd we met ons verjaardagsfeest, zonder enige waarschuwing direct zo hard worden aangepakt. Dit terwijl een bedrijf (The Central Dome) dat bewust de regels overtreedt allereerst een waarschuwing krijgt, vervolgens de regels toch overtreedt, een boete krijgt, die uiteindelijk kwijt gescholden wordt. Een andere horeca-gelegenheid waarvan ik de naam niet zal noemen, kreeg van de gemeente ook een boete. Een boete vanwege het schenken van alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar zoals in 2013 de regel was... Echter, dat bedrijf had connecties in de gemeenteraad en binnen een week was die boete onder het vloerkleed geveegd en kwam de desbetreffende uitbater er met een flinke waarschuwing vanaf.
Als een bedrijf willens en wetens iets doet wat niet mag, of per ongeluk, wordt de overtreding door de vingers gezien. Sterker nog, de regels worden zelfs verruimd, om tegemoet te komen aan de wensen van dit bedrijf (sluitingstijden).
Gewoon een burger die zijn verjaardag viert, wordt direct bestraft met de allerhoogste boete én een dwangsom van 3000,-. Oke; het was dit jaar wel wat groot geworden, maar wij wilden niet bewust de regels overtreden.
Voorbeeld
De gemeente wil hier een voorbeeld stellen, en laten zien dat ze goed handhaven. Het moet maar eens afgelopen zijn met die feestjes hier in Nijkerk. Dus Nijkerkers, let op wie je uitnodigt als je je verjaardag viert!
Want de gemeente is streng en beboet hard, ookal heb je vanaf het allereerste moment aangegeven niet te weten van de gemaakte fout, maar evengoed bereid bent mee te werken. Terwijl bedrijven bekend zijn met de regels uit hun branche,slechts een waarschuwing krijgen na eerst een boete opgelegd te hebben gekregen. Ik mag de woorden corruptie en belangenverstrengeling niet in de mond nemen, dus zal dat etiket niet opplakken maar helemaal zuiver is dit ook niet......................
Marijke van Mispelaar