EABN Uitvaartbeurs in Nijkerk

Foto:

NIJKERK – De uitvaartorganisatie EABN organiseert op zaterdag 29 oktober in het eigen uitvaartcentrum aan de Frieswijkstraat 56 in Nijkerk een uitvaartbeurs voor particulieren.

NIJKERK – De uitvaartorganisatie EABN organiseert op zaterdag 29 oktober in het eigen uitvaartcentrum aan de Frieswijkstraat 56 in Nijkerk een uitvaartbeurs voor particulieren.

Sinds 1927 worden er door de EABN uitvaarten verzorgd. Tientallen jaren bestonden uitvaarten in Nijkerk uitsluitend uit begrafenissen. In 1955 werd cremeren in ons land gelegaliseerd , in 2003 werden er voor het eerst meer mensen in Nederland gecremeerd dan begraven. In Nijkerk worden de meeste overledenen echter nog steeds begraven.

 

Was een begrafenis vroeger een bijna standaard ritueel, tegenwoordig is zo goed als iedere begrafenis een ceremonie op maat. Volledig in overeenstemming met de wensen van de nabestaanden of conform het verzoek van de overledene, door hem of haar aangegeven in een laatste wilsbeschikking.

 

Aan werkelijk heel veel specifieke wensen kan worden voldaan. Kisten zijn er in vele soorten, materialen en kleuruitvoeringen. Opbaring van de overledene thuis of in het EABN-uitvaartcentrum, een rouwdienst in een kerk, na afloop geen koffie met cake maar iets geheel anders, kortom bijna alles is bespreekbaar en mogelijk.

 

Omtrent het vervoer van de overledene kan een keuze worden gemaakt uit diverse varianten. Veel gebruikt is een rouwauto, daarbij kan wel uit verschillende kleuren worden gekozen. Voor het vervoer van de overledene samen met nabestaanden kan b.v. de uitvaartbus een goede keuze zijn. Zeer geschikt om een langere afstand samen te overbruggen. Was de overledene een motorliefhebber, dan is er een motor met zijspan mogelijk. Een uitvaartcaravan? Die bestaat inmiddels ook. 

Voor vrachtwagenliefhebbers is er zelfs de uitvaarttruck en deze kan op 29 oktober in Nijkerk worden bekeken.

 

Een noviteit van de laatste jaren is de uitvaartloopkoets en deze maakt de uitvaart en de laatste gang van de overledene nog persoonlijker.

De kist wordt op deze platte wagen gezet en de loopkoets kan door vrienden en/of familie zelf worden voortgeduwd. Deze wijze van vervoer is met name geschikt voor de wat kortere afstanden van b.v. sterfhuis of kerk naar de begraafplaats waarbij de afstand niet meer bedraagt dan twee tot drie kilometer.

Landelijk neemt de populariteit van de loopkoets steeds meer toe, in Nijkerk is deze nog niet gebruikt. De uitvaartloopkoets is ook aanwezig en te bekijken tijdens de EABN-uitvaartbeurs. 

 

Op 29 oktober is ook de gemeente Nijkerk vertegenwoordigd. De begraafplaats is n.l. eigendom van de gemeente. Een aanwezige notaris kan vragen beantwoorden over testamenten, leveranciers van grafmonumenten tonen hun mogelijkheden en de kosten, rouwdrukwerk lig ter inzage en ook bloemstukken kunnen worden bekeken. Ook over het gebruik van het crematorium Amersfoort kan informatie worden ingewonnen.

Tenslotte is er doorlopende powerpoint presentatie over diverse soorten van rouwvervoer.

 

Vanzelfsprekend zijn ook de EABN-uitvaartverzorgers, ledenadviseur en diverse andere medewerkers aanwezig. Ze beantwoorden graag alle vragen over begrafenissen en crematies. De uitvaartbeurs is op 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur en naast een consumptie bij binnenkomst ontvangt iedere bezoeker voor vertrek passend en bruikbaar presentje.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen