Schenectady naar Nijkerk, onze Amerikaanse gasten in Nijkerk

NIJKERK – Nijkerk heeft een sterke historische stedenband met de Amerikaanse stad Schenectady in de Staat New York, deze stad werd namenlijk in de 17e eeuw gesticht door de Nijkerker Arendt van Curler.  Wij kunnen daardoor spreken van een zusterstad en dit heeft als gevolg dat er een intensief contact tussen beide steden is.

NIJKERK – Nijkerk heeft een sterke historische stedenband met de Amerikaanse stad Schenectady in de Staat New York, deze stad werd namenlijk in de 17e eeuw gesticht door de Nijkerker Arendt van Curler.  Wij kunnen daardoor spreken van een zusterstad en dit heeft als gevolg dat er een intensief contact tussen beide steden is.

 

Met grote regelmaat gaan groepen Nijkerkers naar Schenectady en omgekeerd groepen Schenectadians naar Nijkerk. De deelnemers verblijven in gastgezinnen en maken zo intensief kennis met de manier van leven in het land en de plaats waar men verblijft.
In de loop der jaren hebben enige honderden Nijkerkers op deze manier kennis gemaakt met deze stad in de Verenigde Staten van Amerika en zijn er blijvende vriendschapscontacten ontstaan.

 

De organiserende instanties: Stichting Nijkerk-Schenectady en de Schenectady-Nijkerk Foundation zorgen op deze reizen voor een uitgekiend programma. Dit jaar was er een groep van 33 Amerikanen uit Schenectady bij ons te gast in Nijkerk. Wij hadden voor hen een uitgebreid progamma voorbereid.

 

Op 29 april, de dag na hun aankomst, werden de Amerikanen door onze burgermeester, de heer Renkema, op het stadhuis ontvangen waarbij hij hen van harte welkom heette in Nijkerk. Michael Brockbank overhandigde namens de Amerikanen de burgermeester een oude prent. Deze dag hield ook een nadere kenismaking met de Stichting Oud Nijkerk in maar tevens een kennismaking met het shoppen op de hedendaagse markt.
Het programma omvatte een aantal traditionele activiteiten zoals Koninginnendag, een bezoek aan het Anne Frank Museum in Amsterdam, de dodenherdenking en het leggen van een krans.

 

Veder werd er een bezoek gebracht aan Amersfoort, Alkmaar met de kaasmarkt, het Noordzeestrand en een bezoek aan een stuk hgeschiedenis in de vorm van het Open Lucht Museum.

 

Wat zij ook indrukwekkend vonden was de tocht in onze Nijkerkse omgeving in oude legervoertuigen met wapperende Amerikaanse vlaggen. Tijdens deze tocht hebben we een bezoek gebracht aan de brug tussen Putten en Nijkerk, waar tijdens de oorlog de overval heeft plaats gevonden, maar ook aan een aantal aantal crash-sites van vliegtuigen in de tweede wereld oorlog zijn neergestort. Als laatste werd als eerbetoon een krans gelegd bij de plaats waar twee Engelse vliegers waren omgekomen.
Als dank voor de goede zorgen boden de Amerikanen de gastgezinnen een afscheidsdiner, het Farewell Dinner, aan in het Stoomgemaal Hertog Reijnout.

Na dit intensieve programma en het schitterende weer hebben we op 10 mei van hen afscheid moeten nemen en zijn ze weer huiswaarts gekeerd. De Amerikanen en zeer zeker wij als Nijkerkers hebben van hun bezoek genoten.

 

Zoals het er nu uitziet zal in 2013 voor het 600 jarige bestaan van Nijkerk weer een groep volwassenen naar Nijkerk komen om deel te nemen aan het festival. Wij, de Amerikanen en wij als Nijkerkers, hopen dat er dan een echte formele band tussen Nijkerk en Schenectady zal ontstaan en dat Schenectady echt onze zusterstad zal worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen