Is Nijkerk klaar om te gaan ruilen?

Foto:

In Amsterdam noemen ze het Noppes en in Amersfoort de Amersfoortse Keien. Het zijn de namen van ruilpunten die in plaats van geld worden gebruikt om elkaar te betalen. Officieel heet dit het LETS-systeem en wordt hier in de omgeving gebruikt in Barneveld, Ermelo en Amersfoort. Een over een tijd misschien ook in Nijkerk.

Punten sparen
Hoe werkt het? Voor elk uur dat u iets doet voor een ander, die is aangesloten, krijgt u 15 punten. Hiermee kunt u punten verzamelen die u dan weer bij iemand anders kunt inwisselen voor iets wat u graag wilt of zelfs hard nodig heeft. Bijvoorbeeld: de hond moet worden uitgelaten en u hebt niemand die dat kan doen. Dan plaatst u een vraag op de website en wacht op een reactie van iemand die dit voor wil doen. Samen spreekt u het aantal punten af en de hond kan worden uitgelaten.
Noodzaak lijkt aanwezig
Er zijn talloze mogelijkheden in vraag en aanbod die voor de inwoners van de gemeente Nijkerk interessant kunnen zijn of misschien wel hard nodig zijn. Zoals door de veranderingen in de thuiszorg waardoor er mensen in de problemen komen. Er kan dan een vraag voor huishoudelijke hulp op de website worden gezet. Er is iemand nodig die voor u of uw bejaarde moeder boodschappen doet, ook daar kan een vraag voor op de website worden gezet of er moet een fietsband worden geplakt of u wilt een feestje houden en u zoek iemand die u daar bij kan helpen tegen betaling van punten.Ā 
Talent aanbieden
Zo is het dus ook mogelijk om uw talenten in te zetten om punten te verzamelen door bijvoorbeeld een cursus aan te bieden die betaald wordt met punten, lekkere taarten bakken, de administratie voor iemand doen, meegaan boodschappen doen of een schilderij voor iemand ophangen.
Op poten zetten
De organisatoren zijn op zoek naar mensen die mee willen doen, om een grote groep bij elkaar te krijgen in de gemeente Nijkerk, met verschillende vraag en aanbod mogelijkheden. Volgend jaar gaan er veel zaken vanuit het rijk naar gemeente waardoor mensen in de problemen kunnen komen. De ruilhandel kan dan de mogelijkheid bieden om toch mee te blijven doen in de samenleving zonder dat het geld kost.
Met de mensen van LETS Amersfoort is afgesproken dat het ruilen onder hun vlag gedaan mag worden, zodat direct gestart kan worden. Er kunnen inpraatavonden, over het gebruik van de AKpunten en de website, in Nijkerk gehouden worden. Voor meer informatie is Wilma Bothmer van de Bunt beschikbbaar via deze adressenĀ± [email protected] of www.lets-amersfoort.nl .
Zij nodigt iedereen uit om mee te denken of het mogelijk is in de gemeente Nijkerk een eigen munt te ontwikkelen om zo de lokale economie te stimuleren en te zorgen dat het met de lokale ondernemers goed blijft gaan.
2014-0424-lets
De ruilhandel wordt aanbevolen door Marja Willems van de Stichting Saam, Wilma Bothmer van de Bunt van de Moedige Moeders Nijkerk en Ineke Brons van de Voedselbank.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen