Ingezonden brief: Bezorgd…

Foto: Google Maps

Ik ben een van de vele Nijkerkers die in het weekend ook een boodschap halen in Amersfoort.

Als werkende is het prettig om van de ruime winkeltijden gebruik te maken. Ik ben het daarom ook van harte eens met de oproep aan Nijkerk door Gerard van den Tweel. Hij geeft blijk een visie te hebben op het ondernemerschap ten behoeve van Nijkerk. Hier staat tegenover een aantal partijen en zelfs een burgemeester die zich hiertegen uitspreken. Ook de VVD die ondernemers toch een warm hart toedragen laat zich niet uit in deze discussie.

Tijdens de tijdelijke sluiting van de Hema is het mij helder geworden dat we naar een nieuw inzicht moeten. Het winkelen heeft na het sluiten van de Hema in Nijkerk en Hoevelaken een zichtbare extra deuk gekregen. Zowel het sociale als de economische dat het plein te bieden heeft, liet tijdens de sluiting van de Hema duidelijk een gat achter op beider gebied. Mensen op de markt kon je horen mopperen over het gemis aan omzet. Zonder een trekker in de binnenstad ben je niets als Nijkerk.

Nu kun je zeggen dat het niets te maken heeft met de zondagsopening. Maar mijn stelling is dat juist het sociale aspect van even de stad in gaan, wat winkels kijken en even een drankje doen, het doel van het plein bij uitstek is. Daar wordt omzet afhankelijk van het aantal mensen in de stad en wat voor sociaals er te bieden is. Het aanbod Hema was weg, en dus bleef het stil in de stad. Ook op de koopavonden. Het sociale heeft dan ook sterk te maken met het economische aanbod en het bieden van events enzovoort, ook op de zondag. De ijsbaan open op zondag en een aantal, dat ook open willen zijn een goede combinatie op de zondag. In de zomer zou je een combinatie van, winkels open, samen met een cultureel evenement kunnen organiseren. In samenwerking met de horeca, winkels en maatschappelijke en culturele organisaties in Nijkerk.

Maar om te starten zou een begin gemaakt moeten worden met de openstelling voor supermarkten. Daarmee voorkom je de trek naar buiten Nijkerk. De binnenstad initiatieven op de zondag zoals boven bedoeld, is experimenteren en heeft visie en tijd nodig, en zonder winkeltrekker die open is in de stad komen mensen ook niet naar het plein.

Verder kijken dan onze Nijkerkse neus lang is zou daarom op zijn plaats zijn. De toekomst ligt voor ons. Als we geen ruimte geven aan de ondernemers om zelf te besluiten om open te zijn op zondag zou het hart van Nijkerk zomaar eens ergens anders kunnen komen te liggen.

Ontwikkelingen zoals internetwinkelen hebben ook invloed op de gang naar het plein Nijkerk, en ook op zondagen zoals uit onderzoek blijkt. Even op zondag naar Amersfoort is voor Nijkerkers even gemakkelijk. En dat is wat ik als burger wil. Laten we onze ogen niet sluiten voor deze ontwikkeling. Bovendien leven er meer mensen met een andere overtuiging over de zondagsrust in Nijkerk dan vroeger. Is het niet tijd om daar ook rekening mee te houden? Ook dat heeft met de ontwikkelingen en kijken naar de toekomst te maken. Misschien kan het opengooien van deze discussie wat lucht geven aan dit taboe. Mogelijk kunnen we dan gesterkt met een visie ons opmaken voor de toekomst van een bloeiende binnenstad.

Mirjam van Midden

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden