Het wordt een basiszwembad

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het college van Nijkerk kiest voor een basiszwembad (6 banen) met een apart doelgroepenbad. De mogelijkheden voor een ligweide naast het zwembad worden nog onderzocht.

Dat schrijft Henk Brinkman op de site van de Stad Nijkerk. Het nieuwe zwembad moet worden gebouwd op Spoorkamp 2. Wethouder Marly Klein liet dat dinsdagmiddag weten op de wekelijkse persconferentie van het college.

Alternatief voor buitenbad
Sinds begin mei adverteert Natuurbad Overbos met “de gezinskaart”. Een hele dag zwemmen in het natuurbad, met 2 volwassenen en 2 kinderen, voor slechts € 20.00. Natuurbad Overbos is tot 30 september a.s., bij mooi weer, dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Later op de dag verscheen dit persbericht van de gemeente

Het college van burgemeester en wethouder stelt de gemeenteraad voor om een nieuw zwembad te bouwen en kiest daarbij voor de variant basiszwembad. In deze variant heeft het nieuwe zwembad een zesbaans bad en een apart doelgroepenbad. Daarnaast wil het college een ligweide realiseren. Als locatie voor dit nieuwe zwembad stelt het college Spoorkamp 2 voor. Wethouder Marly Klein: “Deze variant is het meest passend bij de gemeente Nijkerk. Het biedt de beste mogelijkheden voor alle bestaande doelgroepen en deze variant is toekomstbestendig. De locatie ligt centraal in de gemeente en biedt ruimte voor de realisatie van de ligweide.”

In april heeft het college diverse varianten voor een zwembad voorgelegd aan de gemeenteraad en de mening van de raadsleden gepeild. Op basis hiervan komt het college nu met het voorstel om te kiezen voor de variant basiszwembad. In deze variant is de beschikbare wateroppervlakte goed afgestemd op het verwachte bezoekersaantal, biedt het aparte doelgroepenbad goede mogelijkheden aan bestaande doelgroepen en is het zesbaans bad volgens de richtlijnen van de KNZB voldoende voor een regionaal zwembad.

Locatie Spoorkamp 2 en ligweide
Het college heeft een afweging gemaakt tussen de locaties Spoorkamp 1 (het gebied waar nu al enkele bedrijven zijn gevestigd) en Spoorkamp 2 (aan de andere zijde van de spoorlijn). Het college stelt nu, in afwijking van haar voorstel in de peiling vorige maand, Spoorkamp 2 als locatie voor. Dit is mede op basis van de inbreng van de gemeenteraad, die aangaf de betere mogelijkheden van verkoop van de nog niet benutte grond op Spoorkamp 1 een zwaarwegend argument te vinden.
Een ander belangrijk argument is de toekomstbestendigheid van de locatie Spoorkamp 2. Op deze locatie is meer ruimte en dit maakt het onder andere mogelijk om ook een ligweide aan te leggen. Het zwembad zelf wordt daarvoor uitgevoerd met een grote schuifpui.

Kosten en dekking
Door de sluiting van het buitenbad, het verlagen van het onderhoudsniveau van de huidige zwembaden en het afschaffen van het schoolzwemmen is een bezuiniging van 430.000 euro gerealiseerd. Daarna was er nog 553.000 euro in de begroting beschikbaar voor het nieuwe zwembad. De keuze voor deze variant, inclusief ligweide, kost 57.000 euro meer. Het college stelt voor om dit tekort vanaf 2018 te dekken binnen het product sport in de meerjarenbegroting.

Vervolg besluitvorming
Het college komt nu met dit voorstel aan de gemeenteraad. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het voorstel in juni 2015.

Besluitvorming nieuw zwembad tot nu toe
In maart 2013 heeft de gemeenteraad besloten om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een nieuw zwembad. Vervolgens heeft de raad in december 2013 besloten dat er een nieuw zwembad moet komen, centraal gelegen in de gemeente Nijkerk. Het nieuwe zwembad vervangt de huidige zwembaden in Nijkerk en Hoevelaken. Dat levert een bezuiniging op in de exploitatie (onderhoud, vervanging, etc.) Bij het besluit heeft de gemeenteraad randvoorwaarden aangegeven voor het nieuwe zwembad. Eén van de voorwaarden is dat het exploitatievoordeel van € 509.000 euro richtinggevend is. Van december 2013 tot juli 2014 zijn gesprekken gevoerd met onder andere diverse marktpartijen, met zwemvereniging Flevo en de nationale zwembond. In juli 2014 heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken. Daarna zijn mogelijke varianten voor een zwembad verder uitgewerkt.
Bij deze uitwerking bleek begin 2015 dat een nieuw zwembad, passend bij de ambitie van Nijkerk, niet mogelijk is binnen de financiële voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom in april 2015 alternatieve mogelijkheden voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze zijn besproken in de raadscommissievergaderingen op 23 en 30 april. Op 23 april was dat een beeldvormende bespreking in de vorm van een ronde tafelgesprek, waarvoor ook betrokken partijen (zoals verenigingen die gebruik maken van het zwembad) waren uitgenodigd. Op 30 april gaven de raadsfracties hun mening over de alternatieven.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen