Samen op koers voor financieel gezonde gemeente

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Voorjaarsbrief gepresenteerd. Via deze brief aan de gemeenteraad geeft het college inzicht in de huidige financiële situatie.

Op koers
Daarnaast beschrijft het college de uitgangspunten voor het opstellen van de begroting 2016. Over die uitgangspunten vraagt ze richtinggevende uitspraken van de gemeenteraad. Wethouder René Windhouwer: “We liggen op koers, we kunnen door met de plannen en de financiële richting zoals we die in ons collegeprogramma Samen Nijkerk hebben opgenomen. De verwachting is dat we de noodzakelijke en geplande bezuinigingen kunnen realiseren. We zullen de effecten zeker voelen en dat is niet altijd makkelijk. Maar het geeft vertrouwen dat door deze bezuinigingen de begroting ook de komende jaren structureel sluitend zal zijn.”

Op schema
In juni 2013 bleek dat de gemeente, door een lagere uitkering van het Rijk, bij ongewijzigd beleid een structureel begrotingstekort zou krijgen. In totaal moet er 4 miljoen bezuinigd worden, waarvan 2 miljoen op de producten en diensten van de gemeente en 2 miljoen op de eigen bedrijfsvoering van de gemeente Uit de Voorjaarsbrief blijkt dat het realiseren van deze bezuinigingen op schema ligt en het college geeft de uitgangspunten voor het opnemen van deze bezuinigingen in de komende begroting.

Tekort op Sociaal Domein
Een ander belangrijk onderwerp in de Voorjaarsbrief is het sociaal domein. Per 1 januari heeft de gemeente nieuwe taken gekregen op het gebied van zorg, jeugd en werk en inkomen. Op basis van de gegevens zoals die nu bekend zijn over de bijdragen van het Rijk en de uitvoering in de praktijk verwacht het college dat er een tekort ontstaat. Daarnaast is budget nodig voor een vangnetregeling die het college heeft vastgesteld. Met deze regeling krijgen inwoners met een laag inkomen een gedeeltelijke vergoeding van huishoudelijke hulp en ontvangt een groep inwoners een compensatie voor het wegvallen van diverse tegemoetkomingen van het Rijk voor hoge zorgkosten.
Over enkele jaren is er geld nodig voor vervanging en groot onderhoud van sportaccommodaties. Het college geeft aan dat ze gaat onderzoeken of dit, door bezuinigingen, binnen het huidige budget voor sport in de begroting te realiseren is.

De gemeenteraad behandelt de Voorjaarsbrief naar verwachting op woensdag 3 juni in een beeldvormende vergadering en op maandag 29 juni tijdens een oordeelsvormende vergadering.
De uitkomsten van de bespreking door de gemeenteraad neemt het college mee bij het opstellen van de begroting voor 2016.

Dit is een bericht van de gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen