Bugerbezuinigingen leveren niet veel op

Foto:

Nader onderzoek door Deloitte van de burgerideeën om te bezuinigen leidt tot de conclusie, dat er veel goede ideëen tussen zitten. Veel daarvan worden of zijn al door de gemeente opgepaktHet bureau concludeert vond verder burgervoorstellen, die niet op het lijstje van de gemeente staan, maar waar de gemeente al wel iets mee doet. Bijvoorbeeld het idee om inwoners met een uitkering werkzaamheden te laten uitvoeren. Verder zijn er voorstellen aangedragen, waar de gemeente niks mee kan. zoals het samenvoegen van De Stad Nijker en Nijkerk Nu. Deloitte concludeert, dat burgers onvoldoende duidelijk is welk beleid de gemeente voert. Vijf items werden het meest genoemd.

Oprichten gemeenschapsfonds
Zo’n fonds krijgt giften van burgers, bedrijven instellingen en dat geld is bedoeld voor organisaties zonder winstoogmerk ten behoeve van “het algemene nut’. De gemeente moet helpen zo’n fonds te starten, maar heeft er verder niets mee te maken. Als dat fonds er is, kan de gemeente besparen op waarderingssubsidies. De Rabobank en de kringloopwinkels hebben vergelijkbare fondsen.
Bewoners beheren openbaar groen
Er zijn nu al (leen)afspraken over het onderhoud van gemeentegrond. Dat bespaart jaarlijks tussen de 5 en10 mille. Het idee is om ook grotere stukken groen door bijvoorbeeld wijkverenigingen te laten beheren. Onduidelijk is hoeveel dat oplevert.
LED lampen in openbare verlichting
De gemeente heeft daar al een begin mee gemaakt en op den duur zal er enkel LED verlichting branden. Daar staat tegenover, dat er als maar meer verlichting komt, LED lampem voorlopig nog duur zijn en onduidelijk is hoe lang ze branden. Daarom kan de bezuiniging niet becijferd worden
Verkoop groenstroken
Jaarlijks is begroot, dat er voor 75.000 euro groen aan burgers verkocht wordt. De onderzoekers verwachten niet, dat daar nog veel te halen is.
Inwoners op afspraak ontvangen
Het idee erachter is, dat het maken van afspraken voor gesprekken de klantenstroom beter te stroomlijnen is, waardoor baliemedewerkers beter ingepland kunnen worden. Gemeenten, die dat al doen, kunnen niet aangeven, of dit tot besparingen leidt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen