Nieuwe coalitie: “We hebben er zin in”

de fractievoorzitters van de nieuwe coalitie
de fractievoorzitters van de nieuwe coalitie
Foto: Arjen Gerritsma

We gaan het anders doen: de Nijkerkse samenleving er veel meer bij betrekken. Dat was de kern van de boodschap, die de nieuwe coalitie wilde uitdragen tijdens de persconferentie, waarin het nieuwe akkoord, “de kanteling” gepresenteerd werd.

Makkelijke onderhandelingen
Vanaf het allereerste begin (begin juli) hadden de drie, de VVD, PRO21 en de Lokale partij elkaar eigenlijk direct al gevonden en tijdens de onderhandelingen was niet in problemen, maar in oplossingen gedacht. Dat er tijdens het proces niets inhoudelijks naar buiten was gebracht. Ook niet toen de burgmeester in een brief reageerde op het concept coalitieakkoord. Zijn reactie was overigens vooral positief. Het was toch al lastig genoeg, vanwege al de vakanties. Klompenhouwer liet weten, dat er ook geprobeerd is met het CDA en de combinatie goede onderhandelingen te voeren, maar die liepen al ras op een dood spoor vast.
2015-09-08  de persconferentie

OZB met 10% omhoog
In mei kwam den Haag met de mededeling, dat er 1,7 miljoen extra bezuinigd moet worden. De drie partijen zijn van mening, dat de rek wel uit de gemeentebegroting is, dat er niet verder bezuinigd kan worden, niet in het sociaal domein, noch ergens anders in de begroting. Daarom is er voor gekozen voor meer inkomsten en dat kan eigenlijk alleen maar via de OZB. Ze hadden daar ook geen moeite mee, de OZB is al jaren lang niet verhoogd en we betalen in Nijkerk nog altijd minder dan gemiddeld in andere gemeenten. Het kost een gemiddeld gezin in een gemiddelde koopwoning € 2,36 per maand

Koopzondag nog voor de kerst
Ze lieten er geen misverstand over bestaan, de drie partijen: de koopzondag komt er en wel zo snel mogelijk. Het referendum is niet nodig en een maatschappelijk debat over de koopzondag kan altijd nog gevoerd worden.

Weinig wethouderservaring
2015-09-08  de vier wethouders

Raadslid Nadya Aboyaakoub, raadslid Patricia van der Hurk en nieuwkomer Wim van Veelen gaan samen met wethouder Marly Klein full time aan het werk om de kanteling tot stand te brengen. Deze mensen zijn wethouder geworden, omdat naar hun kwaliteiten is gekeken. De coalitie rekent op enthousiaste ambtenaren, die de drie nieuwe wethouders snel zullen inwerken. Burgemeester Renkema heeft in zijn portefeuille: politie, brandweer, burgerzaken, bestuurlijke coördinatie, integrale veiligheid, communicatie en bestuurlijke vertegenwoordiging Regio Food Valley en Regi Amersfoort.

Ely Hackmann sprak de vier wethouders

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen