De rollen omgedraaid, de raad aan de kant

Afgelopen woensdagavond was er veel belangstelling voor de aftrap van 2 clusters in “Samen Nijkerk”.

Meer dan 100 deelnemers werden voor aanvang door de wethouders van koffie of thee voorzien. Onder de aanwezigen veel belangstellende raadsleden, maar zij speelden verder geen rol. Dat was ook de bedoeling, want, zo verwoordde wethouder Nadya Aboyaakoub: “U bent aan zet, de raad is aan zet geweest.”

Het was het prille begin van de dialoog “Samen aan zet”, waar – door de raad bepaald, dat dan weer wel – vijf clusters zijn bedacht. “Veiligheid en handhaving”, “Wonen en woonomgeving” en” het
Sociaal domein” komen later aan bod. Nu startten “Leefstijl” (sport, cultuur, gezondheid) en “Economie en bedrijfsomgeving” (werk, bedrijven en winkels, duurzaamheid en recreatie). Wethouder Aboyaakoub benadrukte nog maar eens, dat de gemeente niet over de inhoud van de clusters gaat, maar zich inzet om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Desondanks waren er mensen, die toch wel verwachten, dat het beleid door de gemeente bepaald wordt. Anderzijds vond de stelling, dat de samenleving prima taken van de gemeente kan overnemen (ook meerjarige) veel weerklank in de zaal. Daar hield de wethouder zich trouwens weer op de vlakte. “Samen Nijkerk” is er juist om dat uit te vinden, zo zei ze.

Nadat de burgemeester symbolisch per cluster een sleutel overhandigde aan één van de deelnemers aan zo’n cluster was het pauze. Na die pauze gingen de mensen, die zich daadwerkelijk hebben opgegeven om zes avonden mee te praten en mee te denken, in twee groepen uiteen. Dat deden zij zonder de aanwezigheid van raadsleden, college, pers en andere belangstellenden. Opdat een ieder in alle vrijheid zijn of haar zegje kon doen.

De gemeente laat in een persbericht over dat tweede deel weten: Aan het eind van de avond was er in het thema Leefstijl een groep ontstaan van ongeveer 35 personen. De doelgroepen scholen en jongeren ontbreken nog, dus het zou mooi zijn als die nog aansluiten. In het cluster Economie en bedrijfsomgeving zijn de deelnemers nog zoekende naar de juiste samenstelling van de groep en welke thema’s ze met elkaar willen bespreken. De categorie ‘grote bedrijven met regionale of landelijke functie’ was niet aanwezig en ook bedrijven van bedrijventerreinen en jongeren zijn zeer welkom om nog aan te sluiten.

Dossier: Samen aan zet

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden