Komend weekeinde overvolle Sleepbootdagen

Foto: Arjen Gerritsma

Burgemeester Gerard Renkema en oud-wethouder/solo-zeiler Goos Terschegget openen op zaterdag 3 september om 11.00 uur op de sleepboot Magda de 11e editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen.

Om 10.30 uur stappen ze aan boord van twee opduwers om de vlootschouw van de ruim 45 boten af te nemen.

Terschegget nam in 1984 nam met zijn zeiljacht Volharding deel aan de Observer Single Handed Transatlantic Ocean Race van Plymouth in Engeland naar New Port Rhode Island in Amerika. Hij voltooide de monstertocht over de Atlantische Oceaan in 41 dagen en 20 uur en behaalde een 63e plaats. In Amerika bracht hij een bezoek aan de stad Schenectady, welke in 1662 is gesticht door de Nijkerker Arendt van Curler. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting Nijkerk-Schenectady.

Op donderdag 1- en vrijdag 2 september komen de sleepboten aan. Onder het varend erfgoed bevindt zich sleepboot Trip, van Ton van Krimpen uit Rijswijk. Zijn sleepboot werd tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis, in mei jongstleden, gekozen tot Sleepboot van het Jaar. De Trip is in 1939 als riviersleper gebouwd.
2016-08-28 Time is Money - Parlevinker
Wim van Hooren, de laatste oud-parlevinker van Nederland, komt met zijn varende supermarkt. Hij is 44 jaar parlevinker geweest op zijn boot Time is Money. Sinds hij in 2008 stopte, gaat hij met zijn boot naar nautische evenementen om bezoekers te vertellen over het verdwenen parlevinkersbestaan. De boot ligt nu bij museumwerf Vreeswijk. Bezoekers kunnen ervaren hoe schippers(vrouwen) vroeger boodschappen deden. Tijdens de Nijkerkse Sleepbootdagen verkoopt Van Hooren zijn specialiteit Limburgse vlaaien en verse jus’d orange.

De voormalige Havendienst Nijkerk, nu Zeldzaamheid geheten, is aanwezig. Van 1927 – 1932 was het bootje eigendom van de gemeente Nijkerk en versleepte het de plaatselijke baggermolen om de Arkervaart , de enige verbinding met de Zuiderzee, versneld op diepte te houden. De sleepboot werd ingezet om schepen van en naar de zeesluis te slepen. De bedoeling was dat de sleepboot assistentie zou verlenen bij calamiteiten op open zee maar bleek hiervoor niet geschikt.

De schippers krijgen een Captainsdiner aangeboden, wat mogelijk wordt gemaakt door Van de Pol Catering & Partyservice en Damen Dredging Equipment in Nijkerk. Op vrijdag 2 september treedt Shantykoor Het Roer Om op bij de havenkom vanaf 20.00 uur. De boten zijn ’s avonds verlicht. Zaterdag 3 september is er, van 11.00 – 17.00 uur, een programma met een Havenmarkt; maritieme ambachten; een bassin met bestuurbare scheepsmodellen; oldtimers, oude motoren en een smid.

Voor kinderen is er Japie de Clown en schminken bij het Vakantie Spektakel. Er is waterspektakel met drakenboten, zeeverkenners, De Zuidwal en de KNRM Blaricum. Optredens van: kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, Piratenkoor De Blauwbaarden uit Biddinghuizen, Chianti Koor Nijkerk, Common Country Dancers en doedelzakspeler Arie Koppelaar. Kunstenaars gaan schilderen bij de havenkom en extravagant geklede mensen laten zich fotograferen. Goede doelen en lokale organisatie promoten hun werkzaamheden. Kijk voor het volledige programma op de website en/of Facebook.

Op zondag 4 september vertrekken de meeste sleepboten om 9.00 vanaf de Arkervaartbrug. Maandag 5 september vertrekken de laatste sleepboten om 10.00 uur. De boten varen naar de Arkersluis om te schutten. Een mooie gelegenheid om het varend erfgoed in werking te zien.

2016-08-28 sleepbootdagen poster

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden