Appel op normen en waarden op Corlaer College

Foto: Kees van den Heuvel

In het kader van de Week van het Respect verzorgden de  wethouders Nadya Aboyaakoub-Akkouh en Patricia van Loozen vrijdagmiddag 11 november een gastles op het Corlaer College.

2016-11-11-corlaer-college-respect-aboyaakoub-3

In de klas van meester Klaas Hoekstra stond het thema Respect centraal. Wat is respect?, vroeg de wethouder zich af. ‘Ik heb twee Marokkaanse ouders, maar ik ben hier wel geboren en getogen. Ik omarm de normen en waarden van Nederland en heb respect voor de Nederlandse vlag.’ Ook het geven van een hand, waarmee je met iemand een verbinding aangaat, is volgens de wethouder een teken van respect. ‘En als ik van mijn leerlingen geen respect krijg, dan ben ik hier binnen een paar weken weg,’ aldus docent Hoekstra.

2016-11-11-corlaer-college-respect-aboyaakoub-1

Wethouder Aboyaakoub, tevens bestuurslid van het comité 4 en 5 mei, ontvouwde de Nederlandse vlag en vervolgens mocht iedereen met stiften een aantal sleutelwoorden noteren, wat zij onder respect verstaan. De vlag wordt opgehangen in de werkkamer van de wethouder. Overigens heeft ook wethouder Patricia van Loozen afgelopen woensdag een gastles gegeven.

bijdrage van Kees van den Heuvel

Week van Respect

Ruim 1200 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs nemen dit jaar deel aan de ‘Week van Respect’.

Het doorgeven van respect en tolerantie
“Het was een heel mooi klassengesprek met als thema respect, zowel in geven als ontvangen. Veel onderwerpen, van cultuur, politiek, jongeren tot mensen met een beperking, kwamen hierbij naar voren. Ik heb heel veel vertrouwen in onze jongeren”, geeft wethouder Patricia van Loozen aan. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh vult aan: “In onze veranderende samenleving moeten we continu stil blijven staan bij respect voor de medemens. Daarom vond ik het fantastisch om bij de leerlingen te ervaren hoe leerlingen met hele concrete voorbeelden aangeven hoe zij zelf respect overdragen en waarom tolerantie naar elkaar belangrijk is”.

Jij maakt het verschil
Tijdens de elfde editie van de Week van Respect gingen de leerlingen van het Corlaer College met het actuele lesmateriaal van het project aan de slag. Doelstelling is dat leerlingen diversiteit herkennen en erkennen om er vervolgens in de praktijk ook naar te handelen. ‘Jij maakt het verschil’ is hierbij het centrale thema,. “Het gaat vaak om hele dagelijkse praktische zaken, waar docenten maar ook coaches van jongeren op sportclubs mee te maken hebben. Hoe zorgen kinderen en jongeren ervoor dat niemand buitengesloten wordt, of hoe spreek je over je klas- of teamgenoten op social media? Juist leraren en coaches hebben een belangrijke taak hen dat bij te brengen”, vertelt Marjolein Albers, directeur van de Respect Education Foundation. Regelmatig blijkt dat leerkrachten en docenten het lastig vinden om onderwerpen als diversiteit en respect in de klas te bespreken. Deze liggen verder af van hun dagelijkse takenpakket. Daarom zijn hiervoor actuele en concrete lesprogramma’s voor ontwikkeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen