Carnaval in Nijkerk, meer dan alleen een kar

Foto:

Carnavalsvereniging de Doordouwers uit Nijkerk viert het feest ook dit jaar weer met veel enthousiasme.

Het hoogtepunt van het weekend is de praalwagenoptocht in het Zandkruuersgat (Hoogland) op zondag 26 februari.

In 2010 is de oude carnavalsvereniging De Doordouwers door een aantal nakomelingen van oud-leden en andere carnavalisten weer nieuw leven ingeblazen. Sindsdien is er elk jaar een praalwagen gebouwd voor de optocht van de Eemschuumers in Hoogland, vanwaar ze tot nu toe ook elk jaar een prijs mee naar huis mochten nemen.

De groep bestaande uit 22 leden bouwt al vanaf september wekelijks aan hun praalwagen. Elk jaar wordt er nog voor het thema van de optocht bekend is door de groep een thema voor de wagen gekozen en een ontwerp gemaakt. Vanaf het moment dat het thema van de Eemschuumers in November bekend werd gemaakt; ‘Met prins Bob de boer op’ werd er nagedacht over een motto voor de praalwagen. Het motto van de Doordouwers dit jaar is geworden: ’’s Zomers kan ie hooien, in februari kan-ie-balen’.
Carnaval gaat voor de Doordouwers veel verder dan alleen ‘een kar in de optocht’, zo lopen ze al jaren mee met de kindercarnavalsoptocht van basisschool Het Baken in Nijkerk, dit jaar op vrijdagochtend 24 februari in de binnenstad van Nijkerk.

Op de vrijdagavond barst het carnavalsfeest echt los in Nijkerk met een drukbezocht ‘Doordouwersbal’ in Feestcafé Xero wat al jaren een heel gezellig feest is.

Maar zoals genoemd begint het carnavalsseizoen voor de Doordouwers eigenlijk al in september met de eerste vergaderingen. Elke week is het bouwen een gezellig samenzijn waar een hoop plezier gemaakt wordt. Ook worden in de aanloop naar het carnavalsweekend meerdere feesten bezocht en is dit jaar zelfs de prinsenraad van de Eemschuumers met Feestkapel De Prettetters langsgekomen voor een klein feestje tijdens het bouwen in de schuur.

Benieuwd wat de Doordouwers dit jaar gebouwd hebben? Vrijdagochtend 24 februari is er een voorproefje tijdens de vrolijke carnavalsoptocht van basisschool Het Baken, en zondag 26 februari rijdt de praalwagen in vol ornaat mee in de optocht van Hoogland op startnummer 16.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen