Geschiedenis van verenigingen in boek gevat

Foto: Aalt Guliker

Wat kenmerkt nou het verenigingsgevoel? Maranke Pater, freelance journaliste is samen met Arjen Gerritsma en uitgeverij Nabij Producties gestart met een serie boeken over de geschiedenis van het verenigingsleven in Nijkerk en Nijkerkerveen. Het allereerste boek komt in dit voorjaar uit en de inschrijving is gestart.

22 verenigingen

Het eerste boek bevat de geschiedenis van 22 verenigingen, stichtingen en clubs. ,,Gaandeweg kwam ik erachter dat er heel wat stichtingen zijn die een vereniging lijken, maar als stichting zijn opgericht. Toch verschillen ze in hun doen en laten niet veel van een vereniging. Het belangrijkste vond ik dat we een beeld kunnen geven van activiteiten waar mensen aan deel kunnen nemen, of dit nou op het gebied van sport is, of een culturele activiteit.”

In dit eerste boek staan de volgende verenigingen: VOEK, vereniging Vrienden van het Stoomgemaal, zwem- en Waterpolovereniging Flevo, Gymvereniging Excelsior, de Neuderuiters, menvereniging de Lange Boom, P.C. de Toekomst, de Volkstuinvereniging, Tafeltennisvereniging Rega, Badmintonvereniging Nijkerk, Scouting Roncalli, Christelijk Streekmannenkoor “Noordwest Veluwe”, Oldtimerclub Nijkerk, de Nijeboulers, Voice, UVV, Sparta Korfbal, Expressief, SSVN, Hello You, Sparta Basketball en de Veensche Boys.

Door de geschiedenis weer te geven wilde Pater een kijkje geven in het verhaal achter een vereniging. ,,Sommige ontstaansgeschiedenissen zijn erg bijzonder. Tafeltennisvereniging Rega dankt haar naam aan een groep ambtenaren die in het gemeentehuis van Nijkerk met elkaar begonnen te tafeltennissen en hier een vereniging van maakten onder de naam ‘Rijks En Gemeente Ambtenaren’. Inmiddels staat de naam voor ‘Rap En Goede Aanpak’ omdat de vereniging op een bepaald punt ook werd opengesteld voor mensen die niet bij de gemeente werkten.”

Aan de hand van diverse oude foto’s uit de geschiedenis van de verenigingen, foto’s van nu en anekdotes van leden van de verenigingen zijn bijzondere verhalen samengesteld. ,,Fotograaf Arjen Gerritsma van het bedrijf Graphic Sound heeft door de jaren heen heel veel foto’s gemaakt tijdens wedstrijden of bijzondere momenten van verenigingen. Denk aan jubileumfeesten of klassieke duels. Wat veel mensen niet weten is dat Arjen ook een geweldige vormgever is. Hij heeft het ‘clubgevoel’ perfect weten te vangen in beeld.”

Foto’s werden gevonden in archieven van de verenigingen, maar ook Museum Nijkerk en de Gemeente Nijkerk stelden hun archieven open. Het museum heeft intussen een expositie over het verenigingsleven. De geschiedenis van de stad Nijkerk klinkt door in de verhalen en de foto’s. ,,Het verenigingsleven drukte een stempel op de stad en ze waren zichtbaar voor de bevolking. Verenigingen als Flevo en Excelsior maakten bijvoorbeeld gebruik van het gebouw Volksheil voor avonden van de vereniging. Scouting Roncalli is op verschillende plekken in de binnenstad gehuisvest geweest voordat ze naar de Nautenaseweg vertrokken.”

Het boek wordt uitgegeven in full colour en in een formaat van 23×23 met een harde kaft. De verkoopprijs is €24,95. ,,De boeken zijn voor de voorinschrijving bij de genoemde verenigingen te bestellen, maar ook via [email protected] en [email protected].”

Deel 2 in voorbereiding

De voorbereidingen voor boek 2 zijn ook al begonnen. ,,Nog steeds zoek ik contact met alle verenigingen, stichtingen en clubs in Nijkerk en Nijkerkerveen. Ook oude foto’s zijn welkom, dus we roepen iedereen die wat weet of foto’s heeft op om contact op te nemen via mijn mailadres.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen