Waterschappen op koers met klimaatambities

 Stuw Breemade - een van de 300 meetpunten
Stuw Breemade - een van de 300 meetpunten
Foto: Vallei en Veluwe

De waterschappen zijn hard op weg om de klimaatambities in 2020 te halen.

De waterschappen laten zien dat zij een koploper en belangrijke partner zijn in de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Dit blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen 2016. In de Klimaatmonitor staat hoe de waterschappen presteren op het gebied van energiebesparing, het opwekken van duurzame energie en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Met de Klimaatmonitor leggen de waterschappen verantwoording af over de afspraken die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord, SER Energieakkoord en de Green Deal Energie. De waterschappen hebben hoge ambities tot 2020, maar ook voor de periode daarna. Het streven is gericht op 100 procent energieneutraliteit in 2025.

Duurzame energie

De waterschappen wekken al 30 procent van hun totale eigen energieverbruik zelf op met duurzame energie (voornamelijk biogas) en daarnaast wordt nog eens 6 procent duurzaam opgewekt door het beschikbaar stellen van de eigen terreinen. De energie-efficiency verbetering bedraagt 4,7 procent per jaar over de periode 2009 – 2015. De CO2-uitstoot is met 45 procent afgenomen in de periode 2005 – 2015 en de waterschappen kopen nagenoeg 100 procent duurzaam in. In dit alles blijkt dat duurzaamheid, kostenefficiency en innovatie goed samen kunnen gaan.

Rioolwaterzuivering Amersfoort waar sinds 2016 energie en kunstmest worden geproduceerd uit rioolslib

Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “De waterschappen ondervinden dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Dijken en watersystemen moeten worden versterkt om Nederland veilig en leefbaar te houden. De waterschappen voeren een actief energie- en grondstoffenbeleid, waarmee zij bijdragen aan een duurzame samenleving.”
De waterschappen monitoren jaarlijks hun klimaatambities en scherpen de invulling van de Klimaatmonitor continu aan. Zo komt er bijvoorbeeld meer aandacht voor verduurzaming van het personenvervoer en vrachttransport en worden inkoopcriteria voor inkoop van groene energie aangepast.

Investeringsagenda

Om de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland te versnellen, slaan daarnaast provincies, gemeenten en waterschappen de handen ineen. Deze maand presenteerden zij een gezamenlijke investeringsagenda, Naar een duurzaam Nederland. De waterschappen hebben daarin aangegeven dat zij hun inzet verder verhogen met de ambitie om 100 procent energieneutraal te worden in 2025 met energieproductie op hun eigen terreinen.

Dirk-Siert Schoonman: “Met onze investeringsagenda vragen wij het nieuwe kabinet om mee te investeren in nationale programma’s en knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen. Voorbeeld hiervan is het toestaan dat waterschappen meer duurzame energie opwekken dan alleen voor eigen gebruik.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen