Grutto in moeilijkheden in polder

Foto: Rick van der Kraats

Het aantal gesneuvelde eieren en kuikens was dit jaar aanzienlijk groter dan andere jaren. Dat schrijft Hemmy van Reenen inĀ de Stentor.

Beschermers van de weidevogel luiden de noodklok. Van de 43 paar broedende grutto’s in de polder Arkemheen hebben maar 13 paartjes dit voorjaar kans gezien hun kuikens groot te brengen.
Waarschijnlijk zijn de eieren ten prooi gevallen aan roofdieren zoals reigers, kraaien, kauwen, eksters, mantelmeeuwen, ooievaars, hermelijnen en wezels. Maar de belangrijkste predator is de vos, concludeert Janoh de Groot van het IVN. ,,Hier hebben dit voorjaar zeker drie vossen gelopen. Er zou iets tegen gedaan moeten worden.”

“Dit jaar was het droevig”, zegt weidevogelvrijwilliger Ans van ’t Klooster, zelf woonachtig in polder Arkemheen. ,,Het is stil in de polder. Het aantal soorten predatoren neemt toe. De mantelmeeuw is een nieuwe predator, die zag je een paar jaar geleden niet. Deze uitstekende vlieger eet graag gruttokuikentjes. Hetzelfde geldt voor reigers en ooievaars. Welke maatregelen de oplossing geven weet ik niet, maar er is actie nodig.”

bron: De Stentor

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen